Svet 24.8.2017 5:30

V Dubrovniku fotografska razstava o hrvaškem gledališkem opusu Tomaža Pandurja

Zagreb/Dubrovnik, 24. avgusta - V sklopu spremljevalnega programa letošnjih 68. Dubrovniških poletnih iger je v palači Sponza na ogled razstava fotografij Aljoše Rebolja Skulpture časa. Razstava obsega 25 fotografij iz petih gledaliških predstav, ki jih je na Hrvaškem režiral lani preminuli Tomaž Pandur.

Ljubljana. Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016). Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni režiser Tomaž Pandur (1963-2016).
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pandur je bil eden najpomembnejših sodobnih gledaliških režiserjev, ki je zaznamoval hrvaško gledališče, so zapisali na spletni strani Dubrovniških poletnih iger.

"Občinstvo ima zelo močne spomine na prepoznavno Tomaževo estetiko in na njegov gledališki jezik. Umetniki, ki so imeli priložnost z njim sodelovati, se spominjajo njegovega vizionarstva in sposobnosti izgradnje gledališke naracije in slik v močne, zaokrožene in nove celote", so zapisali.

Pandur je v sodelovanju s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba in Dubrovniškimi poletnimi igrami premierno postavil dramo Medeja v Dubrovniku v sklopu iger leta 2012.

Z gledališčem Ulysses leta 2006 je režiral predstavo Tesla Electric Company. V zagrebškem mestnem dramskem gledališču Gavella je leta 2008 sledila Kaligula. V Zagrebu je nato v letih 2012 in 2013 na oder postavil predstave Medeja, Vojna in mir ter Michelangelo.

Rebolj je s fotografskim aparatom vrsto let spremljal Pandurjeve predstave, tudi na Hrvaškem. Del fotografij s hrvaških odrov so na Hrvaškem premierno predstavili maja v zagrebški hiši za ljudi in umetnost Lauba, v kateri je Pandur leta 2013 gostoval z likovno razstavo Dječaci (Dečki).

Razstava Reboljevih fotografij v Dubrovniku bo odprta do 1. septembra.