Slovenija 25.8.2017 8:30

Z izborom Rdeči Slon in filmom Bučko uvod v Poletno Animateko

Ljubljana, 25. avgusta - V Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova se bo drevi s projekcijama izbora animiranih filmov Rdeči Slon ter animiranega celovečerca Bučko začela 3. Poletna Animateka. Organizatorji poleg filmskih projekcij pripravljajo tudi delavnico risanja s svetlobo in delavnico animiranja v središču mesta.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Arhiv STA. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Arhiv STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Nocojšnja projekcija Rdeči slon bo vključevala izbrane, otrokom namenjene filme z zadnjega mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, sledil pa bo celovečerni animirani film Bučko. Nagrajenec evropske filmske akademije predstavi zgodbo osamljenega dečka Bučka, ki išče prijatelje in na koncu najde družino. Animirani film je režiral Claude Barras, nastal pa je po romanu Gillesa Parisa.

Po projekcijah bo nocoj na sporedu še nočna delavnica risanja s svetlobo, primerna za otroke od desetega leta dalje in odrasle. Predznanje ni potrebno in mesta niso omejena, zato so vabljeni vsi, ki bi radi izkusili ta zanimiv način animiranja, piše na spletni strani Animateke.

V soboto bodo v letnem kinu prikazali spored najboljših kratkih animiranih filmov Animateka po Animateki 2017, ki je namenjen odraslim ljubiteljem animiranega filma oziroma starejšim od 14 let. V napovedi piše: "Sedem najboljših, najbolj drznih, nenavadnih, humornih in ganljivih kratkih animiranih filmov z zadnje edicije festivala."

V nedeljo pa organizatorji v družbi Krtka in Črička pripravljajo nostalgično popotovanje v preteklost s programom Animirani dragulji iz Kinotekine zakladnice. Predvajali bodo osem kratkih filmov priznanega avtorja čeških risank za otroke Zdeneka Milerja.

V središču mesta, na Prešernovem trgu, Wolfovi in Čopovi ulici, bo v soboto in nedeljo potekala tudi delavnica Narisani junaki oživijo, na kateri se bodo udeleženci naučili animiranja v tehniki piksilacije in papirnatim ilustriranim živalim vdahnili življenje. Delavnica je primerna za otroke, starejše od šestih let, in odrasle.

Vsi dogodki Poletne Animateke so brezplačni.