Svet 26.8.2017 6:00

V Scali pripravljajo razstavo o Marii Callas

Milano, 26. avgusta - Milanska Scala bo legendarni sopranistki Marii Callas posvetila veliko razstavo ob letošnji 40-letnici njene smrti. Postavitev z naslovom Maria Callas na odru - leta v Scali bodo odprli 15. septembra, dan pred obletnico, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Razstava bo prikazala najlepše kostume iz tega opernega gledališča, ki jih je pevka nosila na odru, njej v čast pa bodo pripravili tudi poseben glasbeni večer, na katerem bodo sodelovali umetniki, ki so jo poznali.

Maria Callas se je rodila leta 1923 v New Yorku grškim priseljencem kot Maria Kalogeropoulos. Študirala je na konservatoriju v Atenah, kjer je leta 1944 debutirala z vlogo Santuzze v operi Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, na mednarodnem prizorišču pa se je uveljavila leta 1947 z nastopom v Veroni, kjer se je predstavila v operi La Gioconda skladatelja Amilcareja Ponchiellija. Odtlej je pela v velikih opernih hišah po vsem svetu.

Slovela je kot vsestranska pevka s širokim glasovnim razponom, njen repertoar pa je obsegal več kot 40 sopranskih vlog. Leta 1965, po naslovni vlogi v Puccinijevi Tosci v londonskem Covent Gardnu, je prenehala nastopati na odru in se posvetila snemanju plošč. Umrla je 16. septembra 1977 v Parizu.