Slovenija 27.8.2017 5:00

Za zaključek 20. Mladih levov glasbeno-gledališko-zabavno-gurmanski Jubilej!

Ljubljana, 27. avgusta - Ob letošnji jubilejni 20. izdaji mednarodnega festivala Mladi levi so si v zavodu Bunker zamislili prav poseben festivalski zaključek. Popoldansko druženje, ki se bo raztegnilo do večera, bo potekalo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana in na njenem dvorišču. Dogajanje, namenjeno prav vsem, bo glasbeno in gurmansko obarvano.

Ljubljana. Mednarodni festival gledališča in plesa Mladi levi 2017. Foto: Daniel Novakovič /STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival gledališča in plesa Mladi levi 2017.
Foto: Daniel Novakovič /STA
Arhiv STA

Ob zaključku festivala Mladi levi pri Bunkerju vabijo otroke, odrasle, družine, prijatelje, prebivalce ljubljanske četrti Tabor ter vse, ki spremljajo festival Mladi levi, da se jim pridružijo "na sproščenem, glasbeno in gurmansko obarvanem dogajanju na zadnji festivalski dan".

Že dopoldne bo uprizorjena predstava Said to contain, ki jo podpisujejo Laura Kalauz, Maja Leo, Bojan Djordjev in Christopher Kriese. Dotika se kontejnerskega transporta in bo tudi izpeljana v zabojniku. Ustvarjalci so jo lokalno oplemenitili tako, da so se srečali s sindikalisti Luke Koper.

Ob predstavi Said to contain bodo kot "obdogodek" na sporedu tri ponovitve "mikropredstave" Neje Tomšič Čaj za pet: Opijske ladje. V njej je umetnica pripovedništvo povezala z vizualno umetnostjo (poslikava keramike) in čajno ceremonijo, obiskovalce pa popelje v čas opijskih ladij in ob tem odstira novo razumevanje današnjega postkolonialnega sveta.

Kar štirikrat pa bo ponovljena predstava Evros Walk Water 1 & 2 Daniela Wetzela, člana Rimini Protokolla. V predstavi gledalci sledijo zgodbam osmih pribežnikov iz Iraka, Afganistana in Sirije, ki spregovorijo o svojih predstavah in aktualnem doživljanju Evrope.

Zaključna zabava 20. Mladih levov se bo na dvorišču Stare elektrarne začela ob 15. uri. Tempo bosta diktirala člana tandema Kitch v družbi DJ-jev iz bližnjega azilnega doma. Ves čas bodo na voljo različne družabne igre, denimo namizni tenis, gumitvist, hulahop in ristanc, otroci in mladi pa bodo svoje protestne note zapisali na transparente na posebni delavnici. Za hrano bodo poskrbele kuharske mojstrice iz Sirije, Iraka in Afganistana.

Vrhunec Jubileja! bo odprtje poslikave Zid umetnice Toni Soprano na pročelju Stare elektrarne, ki mu bo sledil koncert zbora Z'borke, katerega članice se s pesmijo borijo, da bi bil feminizem bolj slišan.