Svet 27.8.2017 6:00

Na Dunaju razstava Ikona: Ideal. Ideja. Navdih.

Dunaj, 27. avgusta - V dunajski Galeriji Krinzinger bodo 13. septembra odprli razstavo Ikona: Ideal. Ideja. Navdih. Na postavitvi bo na ogled 38 del, s katerimi bo 19 umetnikov, ki so povezani z galerijo, predstavilo svoje osebne ikone. Marina Abramović si je denimo izbrala Johna Cagea, Gottfried Bechtold Marcela Duchampa, Zhang Ding pa umetniško gibanje Fluxus.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA

Beseda ikona lahko pomeni simbol oziroma grafični znak, lahko pa se nanaša tudi na vodilnega predstavnika na določenem področju. Hkrati se beseda pojavlja v drugih kontekstih, kot neke vrste referenca ali arhetip. Kot so zapisali v galeriji, gre za kompleksen pojem, tudi v umetniškem smislu.

V sodobni umetnosti ni redkost, da se umetniki pri svojem delu naslanjajo na dela umetnikov iz preteklosti ali pa citirajo oziroma prirejajo misli ustvarjalcev z drugih področji kulture, humanistike, itd. Za tokratno postavitev je galeriste zanimalo, kaj posamezen umetnik razume pod pojmom ikona in kako neka določena ikona vpliva na njegovo delo.

Razstava bo na ogled do 25. oktobra.