Svet 28.8.2017 5:00

Palestinski muzej pri Ramali najprej z razstavo o Jeruzalemu

Ramala, 28. avgusta - Palestinski muzej pri Ramali je 15 mesecev po odprtju pripravil svojo prvo razstavo, nanaša se na življenje v Jeruzalemu. "Jeruzalem smo izbrali, ker bomo povedali, kaj se resnično dogaja s Palestinci in Palestino z vidika Jeruzalema," je povedal generalni direktor Mahmud Hawari po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Na svetu ni nobenega mesta, ki sproži toliko čustev, najsibo nacionalna, verska, kulturna ali sentimentalna," je dodal Hawari.

V muzeju in spremljajočem vrtu je od nedelje do 15. decembra na ogled okrog 50 del približno 40 palestinskih in tujih umetnikov. Muzej se sicer nahaja na posestvu univerze Birseit.

V svojih video in avdio delih, dokumentarnih filmih, grafikah in reportažah, ki jih je mogoče videti, se umetniki posvečajo Jeruzalemu - mestu številnih religij, katere vzhodni del je leta 1967 zasedel Izrael. Na vrtu muzeja so dela iz kamna, gline in cementa.

Največji muzej palestinske umetnosti in zgodovine so po poročanju dpa odprli maja 2016. Posvečal se bo tudi izselitvi več sto tisoč Palestincev po razglasitvi izraelske neodvisnosti leta 1948. Do sedaj je bila stavba, vredna približno 25 milijonov evrov, prazna. Sicer pa gre za institucijo, financirano z zasebnimi sredstvi. Podpira jo predvsem palestinska nevladna organizacija Taawon-Welfare Association.