Slovenija 26.8.2017 5:00

S Promenado poezije sklep 21. Dnevov poezije in vina

Ptuj, 26. avgusta - Z dopoldansko Promenado poezije v starem mestnem jedru Ptuja se sklepa 21. festival Dnevi poezije in vina, ki letos gosti skupno 21. pesnikov s celega sveta. Častni gostje so pesniki Andrej Brvar, Raul Zurita iz Čila ter Stefan Hertmans iz Belgije. Poleg pesniških branj sta tudi letošnjo izdajo zaznamovali kapljica rujnega in glasba.

Ljubljana, Študentska založba. Plakat festivala Dnevi poezije in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Plakat festivala Dnevi poezije in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Promenada poezije, s katero na Ptuju simbolično sklepajo tudi festivalsko poletje, bo staro mestno jedro zapolnila s številnimi predstavniki slovenskih glasbenih in folklornih zasedb ter uličnimi umetniki, ki bodo zabavali staro in mlado. Vsi obiskovalci so vabljeni, da se promenadi pridružijo v maskah, pozivajo organizatorji dnevov z založbe Beletrina.

Po promenadi bo danes na sporedu še nekaj pesniških branj, vinska delavnica ter kviz ter degustacija vin vinarjev iz regije.

Vrhunec dne bo veliko pesniško branje na Vrazovem trgu, v sklopu katerega bodo razglasili tudi najboljše verze natečaja Oddih v verzih. Sledil bo koncert skupine Brest.

Festival poezije in vina so v torek uvedla pesniška branja po Sloveniji in v zamejstvu, začel pa se je v sredo s celodnevnim dogajanjem v Mariboru in vrhuncem na Ptuju, kjer je Hertmans prebral svoje Odprto pismo Evropi.

Ob festivalu je izšlo več tiskanih izdaj. Najobsežnejša je knjiga z Brvarjevimi zbranimi zbirkami Transverzala; Od Slikanice do Materiala, čilskega pesnika Zurito je v slovenščini prvič mogoče brati v knjigi Daleč stran v prevodu Janine Kos. V gosteh festivala je bilo tudi deset pesnikov z vseh celin, katerih poezija je izšla v posebnih festivalskih knjižicah. Med njimi je Hertmansova pesniška zbirka In spet je vse odprto.

Fokus festivala je bil na sodobni madžarski poeziji, ker so Dnevi poezije in vina od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis pa je festival obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov iz Evrope.