Slovenija 29.8.2017 8:00

V sklopu Ljubljana festivala drevi Wagnerjeva glasbena drama Siegfried in poklon Presleyju

Ljubljana, 29. avgusta - V sklopu 65. Ljubljana festivala bo Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga drevi v Cankarjevem domu izvedlo glasbeno dramo Richarda Wagnerja Siegfried, ki ji bo v sredo sledila Wagnerjeva glasbena drama Somrak bogov prav tako v izvedbi Mariinskega gledališča. V Križankah pa se bodo drevi s koncertom poklonili 40-letnici smrti Elvisa Presleya.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Monumentalni glasbeni drami Sigfried in Somrak bogov, ki sta del Wagnerjevega cikla štirih glasbenih dram Nibelunški prstan, bosta v Sloveniji na oder postavljeni prvič.

Wagnerjeva operna dela so celostne umetnine, ki terjajo scensko kompaktnost, zahtevajo izjemne pevske sposobnosti protagonistov in ogromno izvajalsko glasbeno telo, zato je izvedba Wagnerjevih del v domeni vrhunskih opernih ansamblov.

Med vodilnimi v svetu je, kot piše v programski knjižici, ansambel Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, ki od leta 1988 deluje pod vodstvom slovitega dirigenta Valerija Gergijeva, od leta 1996 tudi umetniškega in generalnega direktorja. Ob njegovih prizadevanjih so po več letih začeli v gledališču uprizarjati Wagnerjeva dela: leta 1997 Parsifala, leta 1999 Lohengrina, leta 2003 pa so na oder postavili celotno tetralogijo Nibelunški prstan, v katero sodita še glasbeni drami Rensko zlato in Valkira.

Ob 200. obletnici Wagnerjevega rojstva leta 2013 je ansambel Mariinskega gledališča pod vodstvom Gergijeva na Ljubljana festivalu gostoval s prvima deloma teralogije, letos prihaja z drugima.

Richard Wagner (1813-1883) je prve obrise Nibelunškega prstana zasnoval okrog leta 1848. Besedilo je dokončal štiri leta pozneje in se nato lotil komponiranja. Vsebina tetralogije temelji na germanski mitologiji.

Na koncertu v Križankah z naslovom I Remeber Elvis pa bodo zazvenele največje uspešnice kralja rock'n'rolla. Nastopila bo slovenska skupina Sam's Fever, ki si je leta 2015 z zmago na tekmovanju v Bad Nauheimu prislužila naziv najboljšega cover banda Elvisa Presleya v Evropi. Pridružili se ji bodo prav tako domača a cappella zasedba Jazzva, Big band RTV Slovenija z godali in plesalci svinga skupine Retronom.