Slovenija 29.8.2017 13:17

Kulturni dom Nova Gorica tudi v novi sezoni z ambicioznim programom

Nova Gorica, 29. avgusta - Kulturni dom Nova Gorica bo tudi v novi sezoni pripravil številne dogodke na področju glasbe, likovne umetnosti in filma. Poleg dosedanjih prireditev napovedujejo tudi nekaj novosti predvsem na področju glasbe. Tak je festival Tenso, ki je posvečen obeležitvi spomina na boje na Soški fronti že v drugi polovici septembra.

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica. Kustosinja in vodja filmskega programa Mateja Poljšak Furlan, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc in predstavnica za stike z javnostmi Barbara Poša Belingar. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica.
Kustosinja in vodja filmskega programa Mateja Poljšak Furlan, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc in predstavnica za stike z javnostmi Barbara Poša Belingar.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica. Kustosinja in vodja filmskega programa Mateja Poljšak Furlan. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica.
Kustosinja in vodja filmskega programa Mateja Poljšak Furlan.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica. Foto: Rosana Rijavec/STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica
Novinarska konferenca pred začetkom nove sezone Kulturnega doma Nova Gorica.
Foto: Rosana Rijavec/STA

S podnaslovom Zbogom orožje, pozdravljena pesem! bo festival obsegal štiri koncerte mednarodno priznanih profesionalnih pevskih zborov in zborovsko transverzalo amaterskih pevskih zborov na Poti miru. Izbrani zbori bodo pripravili program novih del mladih skladateljev, skomponiranih prav za projekt Tenso, izvirnih ljudskih pesmi in sodobnih priredb ljudskega izročila.

Glasbeni abonma v novi sezoni prinaša osem koncertov, ki ga 14. oktobra odpira Orkester Slovenske filharmonije v okviru Kogojevih dnevov in v spomin na dirigenta Antona Nanuta. Ljubitelji klasične glasbe bodo 13. novembra lahko prisluhnili Kvartetu Akademije Kronberg in klarinetistu Mateju Bekavcu, 4. decembra Ansamblu Il Pomo d'oro z violončelistko Natalie Clein.

V Novo Gorico 15. januarja prihaja Schubertov oktet, 12. februarja pianist Aleksandar Serdar, 19. marca Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, 9. aprila pa Filharmonija Zuglo iz Budimpešte. Zadnji koncert nove sezone bo 14. maja, ko se bo na Goriškem predstavil Komorni orkester Kammersymphonie iz Berlina s solistom Oskarjem Laznikom na saksofonu.

Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc je na današnji novinarski konferenci napovedala še večje število krajših festivalov in različnih glasbenih ciklov, med njimi je opozorila na 22. mednarodno srečanje saksofonistov in 9. mednarodno tekmovanje saksofonistov, ki ga v Novi Gorici pripravljajo med 26. junijem in 7. julijem prihodnje leto.

Dogajanje v Mestni galeriji Nova Gorica, ki prinaša devet razstav, bo letos zaznamovala 20. obletnica galerije ob obeleževanju 70. letnice začetka gradnje Nove Gorice. Zato med 29. septembrom in 17. novembrom pripravljajo pregledno razstavo o 70 letih likovne ustvarjalnosti v mestu pod naslovom V začetku je bila črta. Projekt pripravljajo v sodelovanju z Goriškim muzejem, ki bo do konca junija gostil razstavo o likovni ustvarjalnosti na Goriškem do leta 1990.

Druga večja razstava bo postavljena v Mestni galeriji Nova Gorica med 8. in 29. junijem prihodnje leto. Na ogled bo izbor del iz zbirke novogoriške galerije.

Mateja Poljšak Furlan je omenila še program Filmskega gledališča in Filmskega vrtiljaka za otroke. Pestra bo tudi kulturno-umetniška vzgoja, ki jo namenjajo tako mladim kot odraslim ljubiteljem umetnosti.

Pavla Jarc je še povedala, da se tudi v novi sezoni nadejajo rasti obiskovalcev različnih kulturnih dogodkov. V letu 2016 so pripravili skupno 516 dogodkov, obiskalo pa jih je 65.577 obiskovalcev. V rekordnem letu tako po številu prireditev kot številu obiskovalcev so poslovali s presežkom, ki ga bodo po besedah direktorice namenili dodatnemu bogatenju programa ali investicijskemu vzdrževanju stavbe, v kateri domujejo.