Svet 30.8.2017 5:00

V pariški Grand Palais oktobra razstava Gauguin alkimist

Pariz, 30. avgusta - V pariškem razstavišču Grand Palais za oktober napovedujejo odprtje razstave Gauguin alkimist. Kot piše na spletni strani razstavišča, bo razstava, ki bo združila 200 umetnikovih del, ponudila edinstveno popotovanje v ustvarjalni proces francoskega umetnika Paula Gauguina (1848-1903).

Francija, Pariz. Galerija Grand Palais v Parizu. Foto: Karmen Kleiderman/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Galerija Grand Palais v Parizu.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

Razstava bo prva, ki bo podrobno osvetlila presenetljivo dopolnjevanje umetnikovih del v poljih slikarstva, kiparstva, grafike in dekorativnih umetnosti. Osredotočila se bo na modernost Gauguinovega ustvarjalnega procesa in na njegovo zmožnost po nenehnem preseganju meja posameznega medija, še piše na spletni strani Grand Palais.

Gauguin velja za enega najpomembnejših predstavnikov postimpresionizma in simbolizma. Slikar samouk, ki je kariero začel kot mornar in kasneje borzni mešetar, je v slikarstvu iskal pristnost in prvinskost, kar je razvidno v njegovi tematiki - kmečki motivi iz Bretanije in pejsaži s tihomorskih otokov.

Uporabljal je močne konture in tehniko nepretrganih ploskev. Kombinacije barv, v katerih prevladujeta rdeča in rumena, ustvarjajo vtis domišljijskih sanjskih pokrajin in postav.

Gauguin, rojen v Parizu, je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Camille Pisarro. Slednji je postal tudi njegov učitelj. V kasnejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretaniji.

Leta 1872 se je Gauguin poročil z Danko Mette Sophie Gad, s katero je imel pet otrok. Leta 1884 se je preselil v Koebenhavn, da bi nadaljeval svojo poslovno kariero, a se je leta 1885 vrnil v Pariz.

V želji po idiličnem življenju v neokrnjeni naravi se je leta 1891 preselil na Tahiti, med letoma 1893 in 1895 je zadnjič obiskal Francijo, nato pa do smrti bival na otoku Hiva Oa.

Razstava v Grand Palais bo na ogled od 11. oktobra do 22. januarja.