Svet 30.8.2017 13:05

Nočna ptica nagrajena še na 15. festivalu Imaginaria

Bari, 30. avgusta - Na festivalu animiranega filma Imaginaria, ki je med 21. in 26. avgustom potekal v italijanskem mestu Conversano, je slovensko-hrvaška koprodukcija Nočna ptica Špele Čadež prejela nagrado za najboljši kratkometražni film. Za nagrado v tej kategoriji se je potegovalo 40 filmov z vsega sveta.

Žirijo, ki je film nagradila, so sestavljali italijanski filmski zgodovinar Giannalberto Bendazzi, portugalska režiserka Regina Pessoa in italijanski oblikovalec zvoka ter zgodovinar animacije Andrea Martignoni.

Scenarij za Nočno ptico sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc. Film v ospredje postavlja tematiko zasvojenosti. Junak Nočne ptice pa je jazbec, individualist, ki deluje ponoči in ima težave z alkoholom. Deluje kot pravi nergač.

Med povodi za film je bila novica o pijanem jazbecu, ki je v okolici Berlina ohromil promet, na pomoč pa je priskočila policija. Jazbec se je prenajedel sadja in se je opijanil. Policisti so žival s pomočjo palic uspeli spraviti s ceste na bližnji travnik "na treznjenje".

Film Nočna ptica je prejel veliko nagrado na letošnjem zagrebškem festivalu animiranega filma Animafest, pred tem je pomembno nagrado prejel tudi na Nizozemskem festivalu animiranega filma HAFF.

Poleg tega je prejel še devet drugih nagrad, med njimi nedavno posebno omembo na Ars Electronici. Pred zagrebškim festivalom je bila Nočna ptica predvajana na več kot 50 filmskih festivalih, med drugim na Sundanceu, v Ottawi, Clermont Ferrandu in Leipzigu.

Festival animiranega filma Imaginaria poteka od leta 2003 in velja za najpomembnejši festival v italijanski regiji Apuliji.