Svet 1.9.2017 5:00

Na dražbi dnevnik britanske igralke Vivien Leigh

London, 1. septembra - Londonska avkcijska hiša Sotheby's bo na dražbi med drugim ponudila dnevnik, ki priča o ljubezni med britansko igralko Vivien Leigh, najbolj znano po vlogi Scarlet O'Hara v filmu V vrtincu, in njenih drugim možem, igralskim kolegom Laurenceom Oliverjem. Zaradi njega je namreč igralka zapustila svojega prvega moža Herberta Leigha Holmana.

Dnevnik omogoča uvid v eno najbolj znanih hollywoodskih ljubezenskih zgodb, so zapisali pri Sotheby's. V njem med drugim piše, da je Vivien Leigh svojemu tedanjemu soprogu Herbertu Leighu Holmanu 10. junija 1937 povedala, da ga vara z Oliverjem, šest dni kasneje pa je zapisala, da je odšla z znanim gledališkim in filmskim igralcem.

Vivien Leigh in Oliver sta se zapletla že leta 1936, v zakonu pa je bil tedaj tudi igralec. Poročena sta bila od leta 1940 do leta 1961. Skupaj sta zaigrala v številnih gledaliških produkcijah, pri čemer je Olivier pogosto prevzel tudi režijo, ter v treh filmih.

Vrednost dnevnika je ocenjena med 2000 in 3000 britanskimi funti, v Londonu pa bodo 26. septembra dražili tudi druge predmete, povezane z igralko. Med njimi nakit, fotografije in umetniške slike, je povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vivien Leigh (1913-1967) se je rodila v Darjeelingu v Indiji. Leta 1935 je zaigrala v manjših vlogah v štirih filmih. Leta 1937 je prevzela glavno vlogo v filmu Ogenj nad Anglijo, svetovno slavo pa je dosegla z vlogo Scarlet O'Hara v filmskem spektaklu V vrtincu iz leta 1939, za katerega je dobila oskarja za glavno žensko vlogo.

Med njenimi pomembnejši filmi velja omeniti še Ano Karenino (1947), Tramvaj Poželenje (1951), za katerega je dobila drugega oskarja za glavno žensko vlogo, in film Ladja norcev (1965).

Čeprav je zaslovela s filmskimi vlogami, pa je bila v prvi vrsti gledališka igralka. Prevzela je tako komične vloge v igrah Noela Cowarda in Georgea Bernarda Shawa kot vlogo Ofelije, Kleopatre in Julije v Shakespearovih klasikah.

V 50. letih minulega stoletja je trpela za depresijami in zbolela za tuberkulozo, zaradi katere je leta 1967 umrla.