Slovenija 2.9.2017 6:00

Replika rimskodobnega deblaka na pot po Ljubljanici

Ljubljana, 2. septembra - Po Ljubljanici bodo danes splavili repliko deblaka, ki so jo minula dva meseca v sklopu Projekta Navis gradili na Špici v Ljubljani. Začetek prireditve bo ob 10. uri zaznamovala glasbena pravljica Mali plac v izvedbi Zavod Škateljc, po predstavitvi projekta in posvetitvi deblaka pa bodo plovilo ob 11. uri prvič spustili v vodo.

Ljubljana, Špica. Predstavitev izdelave rimskega deblaka. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Špica.
Predstavitev izdelave rimskega deblaka.
Foto: Bor Slana/STA

Opoldne se bo začela dolga plovba z deblakom do Vrhnike, z vmesnim postankom v Podpeči okoli 17. ure. Naslednji dan pa se bodo člani odprave ponovno odpravili na pot ob 9. uri in v središče Vrhnike prispeli predvidoma ob 14. uri. Prihod deblaka bodo tudi proslavili, so sporočili iz Zavoda za podvodno arheologijo.

Vse, ki se želijo preizkusiti v vožnji z deblakom, v zavodu vabijo, da se jim pridružijo na celi ali delu plovbe do Vrhnike s svojimi čolni. Opozarjajo pa, da se v poganjanju deblaka ne bodo izmenjevali.

Projekt Navis je namenjen oživljanju gradnje in uporabe zgodovinskih plovil. Desetmetrsko deblo, iz katerega so izdelali repliko značilnega rimskega ribiškega čolna, so našli v Krakovskem gozdu in je iz hrasta. Končna verzija replike naj bi bila dolga okoli devet metrov, široka pa skoraj en meter. Originalni rimski deblak je sicer daljši, dolg je namreč 14,5 metra.

S projektom Navis so začeli leta 2016, ko so naredili štirimetrski deblak, ki je predstavljal predvsem poskus gradnje plovila iz antičnega obdobja. V tem projektu sodelujejo Zavod za podvodno arheologijo, Skupina Stik in Arheofakt.