Svet 3.9.2017 5:00

Sto slovanskih romanov s pisatelji na moskovskem knjižnem sejmu in v Jasni Poljani

Moskva, 3. septembra - Forum slovanskih kultur se bo v sodelovanju z Vserusko državno knjižnico za tujo literaturo - Rudomino, s katero vodita tudi Center slovanskih kultur v Moskvi, predstavil na jubilejnem 30. mednarodnem knjižnem sejmu. Po uradnem odprtju sejma 6. septembra 2017 bo razstavni prostor foruma odprl makedonski minister za kulturo Robert Alagjozovski.

Ministru se bodo pridružili še pisatelji iz zbirke 100 slovanskih romanov: Laslo Blašković iz Srbije, Nada Gašić iz Hrvaške, Jani Virk in glavna urednica zbirke Dubravka Đurić Nemec iz Hrvaške. Člani delegacije se bodo med drugim udeležili še okrogle mize Slovansko literarno vesolje, so sporočili iz Foruma slovanskih kultur.

V nadaljevanju obiska se bo pisateljem pridružil še Drago Jančar, skupaj se bodo udeležili mednarodnega srečanja pisateljev v Jasni Poljani, na posestvu Leva Tolstoja. Ob tej priložnosti se bodo predstavili tudi študentom in predavateljem na Univerzi v Tuli.

Vsakoletno srečanje z odprtjem na Tolstojev rojstni dan, 9. septembra, poteka od leta 1996. V sklopu programa bodo slovanski avtorji brali odlomke iz svojih del ter se vključili v razprave z drugimi ruskimi in mednarodnimi gosti.

V okviru srečanja bo strokovna komisija za literarno nagrado Jasna Poljana objavila ožji izbor nominirancev. Med njimi je v kategoriji tujih najpomembnejših knjig 21. stoletja prvič nominiran Slovenec, Drago Jančar.