Slovenija 5.9.2017 6:00

V muzeju Victoria & Albert decembra razstava o medvedku Puju

London, 5. septembra - V muzeju Victoria & Albert za december napovedujejo odprtje velike razstave o medvedku Puju. Postavitev z naslovom Medvedek Pu - raziskovanje klasike bo prva, ki jo bodo v muzeju namenili družinam z majhnimi otroki. Na njej bo med drugim mogoče videti nekaj originalnih risb s svinčnikom E.H. Sheparda iz zbirke muzeja.

Japonska, Tokio. Literarni junak medvedek Pu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska, Tokio.
Literarni junak medvedek Pu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Shepardove risbe medvedka Puja in njegovih prijateljev so po pisanju spletnega portala The Guardian tako krhke, da jih bo javnost imela sedaj priložnost ponovno videti prvič po štirih desetletjih.

V Muzeju Victoria & Albert se sicer ponašajo z najobsežnejšo zbirko Shepardovih risb na svetu. Kot je povedal direktor muzeja Tristram Hunt, bo muzej zato pravšnje mesto za razstavo. "To bo naša prva razstava, ki bo v prvi vrsti namenjena mlajšim družinam in veselimo se, da bomo novo generacijo pozdravili v Milnejevem čarobnem, prisrčnem in radostnem svetu", je dodal.

Doslej najobsežnejša razstava o medvedku Puju bo vključevala tudi pisma, fotografije, rokopise, igrače in vrsto najrazličnejših predmetov s podobo medvedka in njegovih prijateljev. Med drugim bo mogoče videti čajni servis z motivom medvedka Puja iz Kraljeve zbirke, ki ga je v dar prejela mlada princesa Elizabeta.

Prikupni, sladkosnedi medvedek Pu se je kot lik prvič pojavil v pesmi Alana Alexandra Milneja Punch leta 1923, nato pa v zbirki pesmi z angleškim naslovom When We Were Very Young, ki je izšla leto kasneje. Zbirka je izšla v nakladi 5000 izvodov, a so jo takoj ponatisnili. V prvih osmih tednih so namreč prodali kar 44.000 izvodov. Svojo prvo zbirko zgodb je Medvedek Pu dobil leta 1926 in ta je postala uspešnica.

Milne je nato izdal še zbirko z naslovom Hiša na Pujevem oglu (1928), Pu pa se je kot lik pojavil tudi v zbirki pesmi z angleškim naslovom Now We Are Six (1927). Prva avtorizirana zbirka Pujevih dogodivščin, ki so jih podpisali drugi avtorji, je bila Poletje v stoletni hosti iz leta 2009.

Razstava bo na ogled od 9. decembra do 8. aprila.