Slovenija 14.9.2017 8:38

V Goriških Brdih gostijo festival kreativne in improvizirane glasbe

Dobrovo, 14. septembra - V Šmartnem v Goriških Brdih bodo do sobote gostili Brda Contemporary Music Festival 2017, sedmi festival kreativne in improvizirane glasbe. Festival je zagotovo majhen po finančnih sredstvih, s katerimi razpolaga, a trmasto, briško vztraja, in letos ponuja tri velika imena svetovne impro jazz scene, je v vabilu zapisal soorganizator Borut Bašin.

Idejni in programski vodja festivala Zlatko Kaučič je letos v goste povabil tri avtorje velikega formata, saksofonista in klarinetista Tobiasa Deliusa, vokalistko Saadet Turkoz in še enega saksofonista Trevorja Wattsa. To jim je uspelo kljub pomanjkanju finančnih sredstev, do katerih je prišlo zaradi umika podpore ministrstva za kulturo.

"Brda Contemporary Music Festival je tridnevno druženje, ustvarjanje, preseganje, svoboda, iskanje novega, neslišanega, neponovljivega. Dogaja se v središču Brd, v Šmartnem, utrjeni briški vasici, ki s Hišo kulture, dvema trgoma, cerkvijo svetega Martina, gasami in naključnimi prizorišči nudi enkratno kuliso za butični festival jazz improvizacije," je festivalsko dogajanje predstavil Bašin.

Festival se začenja danes ob 19. uri v galeriji Hiše kulture v Šmartnem z odprtjem razstave jazz fotografij Luca D'Agostina ob glasbeni spremljavi Lada Jakše.

V cerkvi svetega Martina bo danes ob 20. uri solo koncert kazaško turške vokalistke in skladateljice Saadet Turkoz. Četrtkov uvodni večer bo zaključil koncert zasedbe Disorder at the Border (Kaučič, D'Agaro, Maier), pridružil se jim bo angleški saksofonist in klarinetist Tobias Delius.

Petkovo koncertno dogajanje bodo ustvarili "odbo oqpo" (Pascolo, Novello, Vid Drašler), DUO (Bezget, Berden), zaključili ga bo Claudio Cojaniz s Songs of Africa.

V petek in soboto bosta prvič doslej na voljo dve delavnici. Prvo bo vodila Saadet Turkoz, popoldansko pa Trevor Watts. Nanju je mogoče le z vnaprejšnjo prijavo, dodatne informacije pa so na voljo na festivalski spletni strani.

Sobotno festivalsko dogajanje se bo pričelo že v popoldanskih urah z zaključnim koncertom udeležencev delavnice pod vodstvom Saadet Turkozu. Ob 18. uri bo v dvorani Hiše kulture projekcija igranega filma Mateja Okrogliča Camera Obscura. Festival pa bo zaključil koncert Milka Lazarja in Massima di Mattia, ob 21. uri bodo nastopili Solo,Duo,Trio (Trevor Watts, Boštjan Simon, Cene Resnik), ob 22. uri pa sledi še zaključni koncert udeležencev delavnice pod vodstvom Trevorja Wattsa.

Na festivalu bo za ambientalne projekcije skrbel Hybrida Light Show iz italijanskega Tarcenta.