Slovenija 5.9.2017 10:27

V Mariboru se začenja 6. festival dokumentarnega filma

Maribor, 5. septembra - Z glasbenim nastopom vokalistke Marte Kosturske in kitarista Mihe Petrica ter nagovorom župana Andreja Fištravca se drevi v mariborskem Sodnem stolpu na Lentu začenja 6. mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. V šestih dneh bo na ogled 32 slovenskih in pet tujih dokumentarnih filmov. Vse projekcije bodo brezplačne.

Ljubljana. Festival dokumentarnega filma, plakat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival dokumentarnega filma, plakat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot pravi vodja festivala Sanja Kuveljić Bandić, program festivala, ki nima znanega proračuna, "ker se odločevalci še odločajo", letos ponuja deset predpremiernih in premiernih projekcij. Vsebino festivala sta tudi letos pripravili v sodelovanju s programsko selektorico Maja Malus Azhdari.

V Maribor ta teden prihajajo tudi nekatere svetovne uspešnice, koprodukcije, ki si jih ljubitelji dokumentarnega filma želijo več tudi v Sloveniji. Organizatorji so letos dogajanje podaljšali za en dan, program pa predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del. Ob tem se bo predstavilo še pet tujih filmov v "multikulti" sekciji, ki ponuja kreativne formate dokumentarnega žanra, namenjene spodbudi slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom.

V sekciji "retro" se bodo letos poklonili filmskemu režiserju in vsestranskemu filmskemu ustvarjalcu Karpu Godini, ki mu bodo podelili plaketo Dokumentarno ime 2017. V nedeljo bo na ogled avtorjev izbor kratkih dokumentarnih filmov, nato bo potekal tudi pogovor o njegovem filmskem ustvarjanju in o moči dokumentarnega jezika.

Tudi letos bodo ob pogovorih osvetlili pomembne točke slovenskega dokumentarizma, tokrat bo tema pomen dokumentiranja na vojnih kriznih žariščih. Večer bo po filmskih projekcijah v znamenju glasbe.

Poleg že omenjenih članov glasbene skupine Ethnusiasm, ki se bosta z makedonskimi in drugimi balkanskimi ritmi predstavila uvodni dan, bo v petek in soboto za zabavo skrbel instrumentalist in DJ F Clef, festival pa se bo sklenil z duetom Guinefola, s katerim bosta Tina Sovič in Tamara Povh poskrbeli za nežno in hkrati udarno pozibavanje z zahodnoafriškimi ritmi na malijsko-slovenski način.

Tudi letošnji festival bo v celoti potekal v Sodnem stolpu, že v ponedeljek pa so pripravili predfestivalski večer v dvorani Gustav v Kulturnem centru Pekarna, na katerem so predvajali dokumentarec Igorja Zupeta Od Kapitala do kapitala na temo države NSK ter punkuvsko obarvano delo Dunje Danial Odpadki druge generacije.