Slovenija 6.9.2017 5:00

Za začetek Vilenice srečanje z nagrajencem Andruhovičem

Ljubljana, 6. septembra - S srečanjem z ukrajinskim pisateljem Jurijem Andruhovičem, osrednjim gostom in dobitnikom glavne nagrade, se bo v Ljubljani danes začel 32. mednarodni literarni festival Vilenica. Do nedelje bo gostil 26 avtorjev iz Srednje Evrope in drugod, tema, ki so jo organizatorji postavili v središče festivala, je medsebojno vplivanje literature in sveta.

Ljubljana. Ukrajinski literat Jurij Andruhovič. Foto: osebni arhiv

Ljubljana.
Ukrajinski literat Jurij Andruhovič.
Foto: osebni arhiv

Naslov letošnjega festivala, ki se bo po Ljubljani preselil na Kras, je namreč Literatura, ki spreminja svet, ki spreminja literaturo. Temu bo posvečena tudi petkova okrogla miza v Lipici, kjer bodo udeleženci razmišljali o odnosu med obema, vprašanju njunega medsebojnega vpliva in tudi morebitnega preoblikovanja.

Vileniška žirija je Andruhoviču glavno festivalsko nagrado namenila za "polnokrvno, pogumno in svobodomiselno literaturo, ki vrača glas na videz in po krivici pozabljenim delom Evrope in nam, Srednjeevropejcem, na drzen, humoren, inteligenten in večplasten način s tem vrača lastno in skupno preteklost in prihodnost". Podelili mu jo bodo v soboto v jami Vilenica.

Ob njem bo festival gostil vrsto literarnih ustvarjalcev in kulturnih posrednikov iz 20 držav. V središču bo tudi domača pesnica Maja Vidmar, eden najbolj prepoznavnih glasov sodobne slovenske poezije, ki je pri ameriški založbi Dalkey Archive Press dočakala antologijski izbor pesmi v prevodu Andreja Pleterskega.

Od domačih avtorjev se bodo predstavili še Andrej Blatnik, Anja Golob, Alenka Jensterle Doležal in Boris Jukić, ki so v izboru za dobitnika vileniškega kristala, na festival pa se je ob zbirki esejev Evropa v sepiji vrnila tudi lanska prejemnica glavne nagrade Dubravka Ugrešić. Iz tujine so med drugim napovedani še iraški pesnik, pisatelj in novinar Samir Sayegh, srbski pisatelj Vladimir Pištalo, makedonska avtorica Rumena Bužarovska, kosovski pesnik, prozaist in esejist Fahredin Shehu, švicarska pisateljica Hedi Wyss, kanadski avtor Iain Reid in irska pesnica Kerrie O'Brien.

Posebna pozornost bo namenjena književnosti Norveške ob izidu antologije Innsyn, ki prinaša prve slovenske prevode 28 sodobnih norveških pisateljev in pesnikov. Kot stalnica pa bo ob festivalu potekal tudi dvodnevni mednarodni komparativistični kolokvij, na katerem bo 35 domačih in tujih udeležencev razmišljalo o evropskem humanizmu in njegovih izzivih.