Svet 7.9.2017 5:30

Galerija Louvre Abu Dabi bo vrata odprla novembra

Abu Dabi, 7. septembra - Galerija Louvre Abu Dabi na otoku Saagiyat, ki naj bi jo po napovedih odprli že leta 2012, bo 11. novembra vendarle odprla vrata za obiskovalce. V njej bodo razstavili okoli 600 umetnin, od tega jih bo 300 za otvoritveno leto posodilo 13 francoskih muzejev. Predstavljeni bodo od mezopotamske umetnosti do postimpresionističnih mojstrovin.

ZAE, Abu Dhabi. Prestolnica Združenih arabskih emiratov Abu Dhabi. Foto: Nebojša Tejić/STA

ZAE, Abu Dhabi.
Prestolnica Združenih arabskih emiratov Abu Dhabi.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Med deli, ki jih bo mogoče videti v Abu Dabiju, sta po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tudi ženski portret Leonarda da Vincija La Belle Ferronniere iz muzeja Louvre in avtoportret Vincenta van Gogha iz zbirke Muzeja d'Orsay.

In čeprav v galeriji Louvre Abu Dabi ne bo manjkalo Rodinov in Gauguinov, bo jedro muzejske postavitve po pisanju AFP predstavitev starodavnih civilizacij.

Galerijo, ki so jo zgradili po načrtih Pritzkerjevaga nagrajenca Jeana Nouvela, označuje gigantska kupola. Njen zunanji plašč krasi 4481 zvezd. Vzorec, ki ga na kupoli s premerom 180 metrov ustvarjajo kovinske zvezde, v notranjosti riše svetlobni vzorec v obliki palmovih dreves.

Odprtje galerije Louvre Abu Dabi je bilo sicer sprva napovedano v letu 2012, nato so zaradi zapletov pri financiranju odprtje prestavili na leto 2013.

Galerijo zdaj končno odpirajo desetletje po sklenitvi tridesetletnega partnerstva med Francijo in Abu Dabijem, vrednega 1,1 milijarde ameriških dolarjev, v sklopu katerega bodo številni najpomembnejši francoski muzeji za deset do petnajst let umetnine iz svojih zbirk posodili Abu Dabiju.

Odločitev, da Abu Dabi dobi pravico do uporabe imena Louvre, je sicer v Franciji sprožila polemike. Nekateri so muzej Louvre kritizirali, da je prodal svojo dušo. Skrb pa je vzbujal tudi transport umetnin ter pogoji, v katerih bodo umetnine hranjene v državi, ker se poleti temperature povzpnejo krepko nad 40 stopinj celzija.

"Zaščita umetnin je izjemno pomembna, zato smo zagotovili sisteme, ki jih bodo ščitili pred zunanjimi vplivi," besede predsednika organizacije za turizem in kulturo v Abu Dabiju Mohameda Khalifa al-Mubaraka povzema AFP. Kot je še povedal, so galerijski prostori opremljeni z izjemno dodelanimi klimatskimi sistemi, s katerimi nadzorujejo vlago, temperaturo in svetlobo.