Slovenija 11.9.2017 10:36

Znani so nominiranci za 25. esejistično Rožančevo nagrado

Ljubljana, 11. septembra - Za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev so letos nominirani Miha Blažič ali N'toko za delo Samoumevni svet (Mladinska knjiga), Miha Pintarič za Dvojni presledek (Studia Humanitatis), Renata Salecl za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) in Marcel Štefančič, jr. za delo Črna knjiga kapitalizma (UMco). Nagrajenec bo znan v sredo.

Ljubljana. Renata Salecl je za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) nominirana za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev. Foto: STA

Ljubljana.
Renata Salecl je za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) nominirana za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev.
Foto: STA

Ljubljana. Miha Blažič ali N'toko je za delo Samoumevni spev (Mladinska knjiga) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev. Foto: STA

Ljubljana.
Miha Blažič ali N'toko je za delo Samoumevni spev (Mladinska knjiga) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev.
Foto: STA

Ljubljana. Marcel Štefančič, jr. je za delo Črna knjiga kapitalizma (UMco) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev. Foto: STA

Ljubljana.
Marcel Štefančič, jr. je za delo Črna knjiga kapitalizma (UMco) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev.
Foto: STA

Ljubljana. Miha Pintarič je za knjigo Dvojni presledek (Studia Humanitatis) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev. Foto: STA

Ljubljana.
Miha Pintarič je za knjigo Dvojni presledek (Studia Humanitatis) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev.
Foto: STA

Žirijo, ki je izbrala letošnje nominirance za 25. Rožančevo nagrado, sestavljajo predsednica Ifigenija Simonović ter člani Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj. Izbor bodo utemeljili na torkovi novinarski konferenci. Popoldne bo ob 17. uri v Volčah potekalo srečanje ob spominski plošči Rožancu, ob 19. uri pa bo sledil tradicionalni večer z nominiranci za nagrado v Knjižnici Komen.

V sredo bo ob 18. uri srečanje z nominiranci za nagrado potekalo tudi v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Tega dne bo žirija še zadnjič zasedala in nato razglasila letošnjega nagrajenca oziroma nagrajenko. Podelitev nagrade bo v soboto v Trubarjevi domačijo na Rašici, je sporočila predsednica žirije.

Rožančevo nagrado na pobudo Nika Grafenauerja podeljujejo od leta 1993. Najprej jo je podeljevala založba Mihelač, leta 1998 pa sta založba Mihelač in Nova revija ustanovili Sklad Marjana Rožanca, ki pa je poniknil skupaj z Novo revijo leta 2009. Zdaj nagradi podeljuje Društvo Marjana Rožanca, ki pripravlja tudi druge prireditve.

Lani sta nagrado prejela Robert Simonišek za zbirko esejev Trk prostorov in Jure Jakob za delo Hiše in drugi prosti spisi.