Svet 13.9.2017 5:00

Na dražbo predmeti iz zapuščine britanskega slikarja Howarda Hodgkina

London, 13. septembra - Avkcijska hiša Sotheby's bo oktobra na dražbo dala 400 predmetov iz zapuščine marca preminulega britanskega slikarja Howarda Hodgkina. Predmeti, ki bodo na dražbi, bodo po pisanju spletnega portala The Guardian ponudili dober vpogled v razmišljanje umetnika, poznanega po svojih barvitih in emocionalno nabitih slikah.

Dražba bo po pisanju spletnega portala tudi pokazala, da je Hodgkin pogosto obiskoval dražbe, kjer je kupil, kar mu je bilo všeč, nato pa z nakupljenim polnil svoj dom v Londonu. Na njej bodo med drugim ponudili emajlne ploščice, odeje in druge tekstilne izdelke, risbe in slike, ter druge predmete, ki jih je zbiral Hodgkin.

Kot je povedal umetnikov partner Antony Peattie, so za prodajo tako emocionalni kot praktični razlogi. "Po njegovi smrti je bilo v hiši tako žalostno in vsi ti predmeti so ostali na svojem mestu. A po 33 letih, ki sva jih preživela skupaj, se je vse spremenilo," njegove besede povzema spletni portal. "Bilo je tako bridko in težko, saj je vse v hiši spominjalo nanj, njega pa ni bilo tam," je še povedal Peattie.

Kot je pojasnil, ni hotel, da bi hiša bila kot relikviarij. Nekdanji direktor galerije Tate Nicholas Serota ga je tudi prepričal, da ureditev Hodgkinovovega muzeja ni dobra ideja. "Deluje deset let, nato pa se znajdeš v težavah ... Ko zanimanje za umetnika uplahne, ti ostane kot mlinski kamen okoli vratu," je dodal Peattie.

So pa po njegovih besedah za prodajo tudi praktični razlogi. Hodgkin je namreč želel po smrti različnem ljudem podariti denar in je vse to zapisal v pismu. Vendar umetnik, ki je dobro živel od svojega dela, ni znal varčevati. Rad je kupoval. "Če je kaj potreboval, si je to kupil. Tudi če je veliko stalo, ko si je to lahko privoščil," je povedal Peattie in dodal: "Nikoli ni barantal. In če je bilo nekaj resnično dobro, je za to plačal tudi vnaprej."

Hodgkin je oboževal kataloge avkcijskih hiš, kot so Christie's, Sotheby's ali Bonhams, pa tudi kataloge avkcijskih hiš v Salisburyju, Lewesu, Edinburghu ter drugod.

V zapuščini pa je najti tudi umetniška dela njegovih prijateljev. V njej sta denimo slika Skleda z bomboni britanskega slikarja in grafika Patricka Caulfielda, za katero se nadejajo iztržiti med 300.000 in 500.000 funtov, ter slika indijskega umetnika Bhupena Khakharja z naslovom Krojači De-Luxe, za katero upajo na 250.000 do 350.000 funtov.

Kot je še povedal Peattie, bi bila Hodgkinu ideja o prodaji zbirke všeč, saj je ta odslužila svojemu namenu. Zbirka je namreč na nek skrivnosten način napajala njegovo delo.

Dražbo je napovedana za 24. oktober.