Slovenija 14.9.2017 5:00

Trbovlje devetič zavzema festival novomedijske kulture Speculum Artium

Trbovlje, 14. septembra - V Trbovljah se bo danes začel 9. festival novomedijske kulture Speculum Artium. Med osrednjimi tujimi gosti letošnje izdaje sta umetnica Victoria Vesna, ki bo s sodelavci predstavila projekta Octopus Brainstorming in Bird Song Diamond Mimic, in Patrick Tresset, ki v Trbovlje prihaja s Študijo človeka številka 1. Festival bo potekal do sobote.

Speculum Artium sodi med dogodke, ki jih v trboveljskem delavskem domu pripravljajo v sklopu programa Trbovlje novomedijsko mesto. Ta pokriva področje ustvarjanja v novih medijih, predvsem pa združuje in povezuje znanost, tehnologijo, umetnost in izobraževanje. "Eden bistvenih ciljev programa je širjenje novomedijske zavesti. To spodbujajo tudi z izobraževalnimi delavnicami ali nedavno odprtim virtualnim muzejem rudarstva 4. DRITL, izložbeno okno programa pa je prav festival Speculum Artium," je za STA pojasnila koordinatorka iz Delavskega doma Trbovlje Vesna Jesih.

V minulih izdajah so na festivalu gostili priznane strokovnjake s področij kibernetike, robotike, virtualne umetnosti ter intermedijskih umetnosti, med drugimi organizacijami pa dobro sodelujejo z Ars Electronico iz Linza. Prav priznani gostje so zaslužni, da v treh dneh na festivalu naštejejo več kot 5000 obiskovalcev iz Slovenije in drugih koncev Evrope.

Med tujimi gosti letošnje izdaje bo priznana umetnica ter profesorica na univerzi v Los Angelesu Victoria Vesna, ki raziskuje, kako komunikacijske tehnologije učinkujejo na kolektivno vedenje. Projekt Octopus Brainstorming je po besedah Vesne Jesih namenjen vzpostavitvi komunikacije med različnimi biološkimi vrstami, Bird Song Diamond Mimic pa je interaktivna instalacija, ki obiskovalcem omogoča, da se preizkusijo v ptičjem petju in izkusijo kompleksnost učenja novega jezika.

Zanimiv bo tudi projekt Francoza Patricka Tresseta Študija človeka #1, 5RNP. Instalacija vključuje pet robotov, ki bodo risali portrete obiskovalcev.

Med slovenskimi projekti si bo mogoče ogledati instalacijo Sonoseizmična zemlja Saše Spačal in Ide Hiršenfelder (Aksiona/Kibla), MODUX 3.5 skupine BridA, instalacijo Interpretacije Matjaža Požlepa (Kibla) in mozaik Drobilec realnosti, ki ga podpisujeta Andrej Koruza in jesusonecstasy (Pina). Z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici se bo s projektom Videnje nevidnega, Roscoff projekt predstavil Miha Godec, učenci iz Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje pa bodo predstavili projekt Rudarske računalniške igre: Perkmandeljc.

V soboto bo v sklopu festivala potekal celodnevni simpozij z naslovom Umetnost-znanost-tehnologija in družba za opolnomočenje, katerega cilj je informirati in navdahniti širšo javnost s sodobnimi dosežki v tehnologiji, znanosti in posledično tudi v umetnosti, ki niso zgolj nevtralna orodja, temveč dejansko soustvarjajo novo bistvo sodobnega človeka, je strnila Vesna Jesih.

Med govorci bodo direktor Ars Electronice Gerfried Stocker, ustanovni član skupine Laibach Ivan Novak ter popotnik in aktivist Tomo Križnar, ki zadnja leta s somišljeniki na oblegana področja tihotapi moderno informacijsko tehnologijo in cenena brezpilotna letala. Organizirane bodo tudi delavnice, ki pa so zaključene in namenjene predvsem šolarjem in Zasavja in drugih koncev Slovenije.

Večina dogodkov v sklopu festivala poteka v Delavskem domu Trbovlje, sicer pa po besedah koordinatorke v sklopu programa Trbovlje novomedijsko mesto sodelujejo z več kot 20 akterji iz lokalnega okolja. Med njimi so tudi številna uspešna podjetja, denimo DEWESoft ali Aereform. Slednje bo na festivalu razstavilo tudi simulator letenja MIG 21. Sodelujejo pa tudi s srednjimi šolami in skušajo uvesti nov izobraževalni program novomedijski tehnik.

Vesna Jesih je opomnila, da vzporedno s festivalom Speculum Artium v kinodvorani delavskega doma potekal mednarodni video festival DigitalBigScreen, na katerem se bo v tekmovalnem delu predstavilo 17 avtorjev, gostijo pa tudi dela s finske univerze v Tamperu, filme fluxus ter Animateko po Animatiki.