Slovenija 16.9.2017 9:00

Na novomeški Trški gori uprizoritev ljudske veseloigre iz domačega okolja

Novo mesto, 16. septembra - Na prostem pred cerkvijo Marijinega rojstva na novomeški Trški gori bodo drevi ob 19.30 uprizorili ljudsko veseloigro s petjem Na Trški gori, prirejeno opereto Metke in Danila Bučarja iz leta 1936. Prireditev pripravlja turistično-kulturno društvo Trškogorsko srce, pri predstavi pa je moči združilo več ljubiteljskih gledališčnikov in pevcev.

Članica društva Trškogorsko srce Martina Fekonja je na novinarski konferenci s predstavitvijo podviga povedala, da je izvirno opereto prvič v Ljubljani leta 1936 uprizorilo Šentjakobsko gledališče.

Igra je bila po drugi svetovni vojni skoraj pozabljena, omenjeno trškogorsko društvo pa jo bo skupaj s prečenskim Dober dan teatrom, z Vesel teatrom iz Dolenjskih Toplic, s prečenskimi pevci Vaški zvon, z moškim pevskim zborom župnije Šentpeter-Otočec in s trškogorskimi ljudskimi pevkami ljubiteljsko izvedlo kot ljudsko veseloigro s petjem. Pri etnološkem delu jim je svetovala tudi etnologinja in kustosinja Dolenjskega muzeja Ivica Križ.

Po besedah režiserja in člana obeh omenjenih gledališč Franca Pluta, gre za zahtevno predstavo, ki bo predstavila tudi določene zgodovinske dogodke, na odru pa se bo izmenjalo do 40 nastopajočih. Igra bo predstavila tudi prostor in čas svojega nastanka, je dodal.

Kot je dejala predsednica društva Trškogorsko srce Jožica Verček, si njegovi člani prizadevajo za oživitev nekdaj znane romarske in turistične točke na novomeški Trški gori, ki je po njenih besedah v življenju tamkajšnjih prebivalcev in Novomeščanov imela pomembno vlogo.

Društvo, ki skuša poživiti tudi vinorodno območje Trška gora in ohraniti tamkajšnje zidaniško izročilo, so sicer ustanovili pred petimi leti. Redno se udeležuje vidnejših območnih turističnih in etnoloških prireditev. Vsako leto oktobra pripravljajo prireditev Pesem na Trški gori, uspelo pa jim je tudi obuditi tradicijo stojnic ob krajevnem žegnanju in te napolniti z izdelki domače obrti ter domačega okolja, je še povedala Jožica Verček.