Svet 15.9.2017 5:30

Slovenska poezija v fokusu 3. svetovnega festivala poezije v Atenah

Atene, 15. septembra - V Atenah bo med 18. in 23. septembrom potekal 3. atenski svetovni festival poezije. V šestih dneh se bo zvrstilo okrog petnajst literarnih branj na različnih prizoriščih. Nastopilo bo 70 pesnic in pesnikov iz šestnajstih držav. Slovenijo bo zastopalo šest avtorjev, saj bo slovenska poezija na festivalu posebej izpostavljena.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na festivalu bodo poleg slovenskih sodelovali še pesniki iz Kitajske, Litve, Srbije, Palestine, Italije, ZDA, Češke, Albanije, Libanona, Francije, Cipra, Rusije, Romunije, Španije in Mehike ter iz države gostiteljice.

Iz Slovenije bodo v Grčijo odpotovali pesniki Ivo Svetina, Boris A. Novak, Petra Kolmančič, Maja Vidmar, Aleš Šteger in Veno Taufer, so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev.

Odprtje festivala bo potekalo na vrtu atenske koncertne dvorane Megaron, slovensko-grški večer, na katerem bodo nastopili Yorgos Blanas, Kyriakos Charalambides, Petra Kolmančič, Boris A. Novak, Pavlina Pamboudi, Ivo Svetina, Veno Taufer, Maja Vidmar in Anastassis Vistonitis, pa bo v prostorih Cacoyannisove fundacije v Pireju.

Festival poteka bienalno, pripravlja in izvaja pa ga literarna organizacija Poets' Circle. Ta je bila ustanovljena leta 2012 z namenom promocije grške literature in mednarodnega povezovanja, pobudo zanjo pa so dali pesniki Anastassis Vistonitis, George Blanas in Dinos Siotis.