Svet 18.9.2017 5:30

V Rimu bo začel delovati Caravaggiov inštitut

Rim, 18. septembra - V Rimu bo začel delovati Caravaggiov raziskovalni inštitut, ki bo namenjen proučevanju umetnosti italijanskega baročnega slikarja Caravaggia (1573-1610). Ustanovitev raziskovalnega in izobraževalnega centra, ki bo nastal v sodelovanju Galerije Borghese in rimske modne hiše Fendi, je spodbudila vrsta ponaredkov umetnikovih del v zadnjem času.

Italija, Rim. Glavno mesto Italije, Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Glavno mesto Italije, Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Zadnji takšen primer je slika, ki je bila leta 2014 najdena na podstrešju v bližini Toulousa na jugu Francije. Del stroke je trdil, da gre za Caravaggiovo delo, del pa, da ne. Zato bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP osrednja naloga inštituta identificiranje avtentičnih Caravaggiovih slik.

Direktorica Galerije Borghese Anna Coliva je na novinarski konferenci v sredo izrazila upanje, da bo novo ustanovljeni inštitut pritegnil poznavalce Caravaggiovega dela z vsega sveta.

Načrtujejo pa tudi razstavni program, v sklopu katerega bodo v prihodnjih treh letih Caravaggiova dela predstavili v nekaterih najpomembnejših svetovnih muzejih. Kot prvega so napovedali Muzej Getty v Los Angelesu, kjer bodo 21. novembra razstavili tri Caravaggiova dela iz zbirke Galerije Borghese.

Michelangelo Merisi da Caravaggio je s svojo uporabo svetlobe in močnimi svetlobnimi kontrasti povzročil revolucijo v slikarstvu. Umetnik, ki je bil sicer dolga stoletja pozabljen in ponovno odkrit v sredini 20. stoletja, danes velja za enega od velikanov evropskega baročnega slikarstva.

Deloval je v Rimu, Neaplju, na Malti in Siciliji. Kot predstavnik naturalizma v baroku je s svojim živim ustvarjalnim pristopom, temačnim koloritom ter motiviko pretežno iz življenja preprostih ljudi vplival na poznejše umetnike, kot sta Rembrandt ali Velazquez.