Slovenija 15.9.2017 9:02

V Slovenj Gradcu mednarodni arheološki simpozij o najdbah na lokaciji glasbene šole

Slovenj Gradec, 15. septembra - Koroški pokrajinski muzej danes gosti mednarodni arheološki simpozij Točka v času. Na njem bodo sodelujoči predstavili izsledke arheoloških raziskav na območju izgradnje nove slovenjgraške glasbene šole, ki jih je ekipa muzeja izvedla v letih 2009 in 2010. Bogate najdbe predvsem iz 15. in 16. stoletja kažejo na veliko ekonomsko moč lastnikov.

Slovenj Gradec, območje arheoloških izkopavanj na Cankarjevi ulici. Predstavitev arheoloških izkopavanj na območju prihodnje glasbene šole v Slovenj Gradcu na Cankarjevi ulici. Odkrito kamnito kolo, domnevno del ogrevalnega sistema iz 14. stoletja. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, območje arheoloških izkopavanj na Cankarjevi ulici.
Predstavitev arheoloških izkopavanj na območju prihodnje glasbene šole v Slovenj Gradcu na Cankarjevi ulici.
Odkrito kamnito kolo, domnevno del ogrevalnega sistema iz 14. stoletja.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, območje arheoloških izkopavanj na Cankarjevi ulici. Predstavitev arheoloških izkopavanj na območju prihodnje glasbene šole v Slovenj Gradcu na Cankarjevi ulici. Območje arheoloških izkopavanj. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Slovenj Gradec, območje arheoloških izkopavanj na Cankarjevi ulici.
Predstavitev arheoloških izkopavanj na območju prihodnje glasbene šole v Slovenj Gradcu na Cankarjevi ulici.
Območje arheoloških izkopavanj.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Koroški pokrajinski muzej je s svojo slovenjgraško ekipo arheološke raziskave izvedel zaradi načrtovane gradnje nove slovenjgraške glasbene šole. Že sondiranja v letu 2009 so pokazala, da je območje bogato z ostanki poznega srednjega veka in zgodnjega novega veka, med najpomembnejša odkritja ob kasnejših izkopavanjih pa sodi spodnji del poznosrednjeveškega objekta, so sporočili iz muzeja.

Arheologi so med izkopavanji odkrili večjo količino najdb iz obdobja vse od 13. in do 19. stoletja. Atraktivno okroglo opečnato cisterno, pokrito s pokrovom in povezano v sistem treh kanalov, pa so ohranili na lokaciji najdbe, in situ, in si jo obiskovalci lahko ogledajo v pritličju glasbene šole.

Za izvedbo današnjega simpozija je Koroški pokrajinski muzej povabil 14 strokovnjakov, ki bodo v treh sklopih predavanj predstavili izkopano gradivo. Med drugim bo samo najdišče, potek raziskav in odkrite ostaline predstavila vodja izkopavanj Saša Djura Jelenko. Udeleženci simpozija bodo lahko med drugim prisluhnili tudi predavanjem o mestnem plemstvu v srednjeveškem Slovenj Gradcu, Judih v mestu v 14. stoletju, o srednjeveškem steklu iz Slovenj Gradca, kovinskih najdbah, živalskih ostankih, namizni posodi ter pipah in drugih kadilskih pripomočkih, odkritih med raziskavami.

Koroški pokrajinski muzej se s simpozijem, ki ga organizira skupaj z Mestno občino Slovenj Gradec in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pridružuje prireditvam ob letošnji 750-letnici pridobitve mestnih pravic Slovenj Gradca.