Slovenija 15.9.2017 8:56

V Novem mestu razstava Vsemirje slikarke Joni Zakonjšek

Novo mesto, 15. septembra - V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Vsemirje slikarke Joni Zakonjšek, ki zadnja leta živi v Beli krajini. Razstava bo na ogled do 3. decembra. Slikarka se je letos s sliko Beli veter predstavila tudi v piranski krstilnici, s samostojno razstavo pa v galeriji Insula v Izoli.

Kustosinja Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj je ob njeni novomeški razstavi zapisala, da izhodiščni vzgib za ustvarjanje Joni Zakonjšek kot slikarke z izrazito samosvojim likovnim jezikom izhaja iz občutljivega dojemanja življenja nasploh, predvsem pa življenja narave, ki mu zna umetnica prisluhniti in v njem odkrivati skrito in tudi prezrto lepoto.

Zakonjškova namreč spomin na videne, slišane ali občutene dražljaje v svojih podobah nežno, muzikalno in z veliko potrpežljivosti preliva v duhovne pokrajine in izsanjano pokrajinsko poezijo. Temelj takega dojemanja pa je njeno izrecno čustveno doživljanje in ne razumska analiza s sistematično redukcijo ali preobrazbo videnega.

Kot slikarka tako pozorne opazovalce usmerja od vidnega k bistvu, k čistim, globokim in pristnim občutkom. Bistvo umetnosti pa zanjo ni posredovanje informacij, temveč izrazito intimna izpoved, ki s prelivanjem odtenkov prikliče duhovno lepoto in sledove sanj ter tako dopusti, da skozi likovni medij, ki zmore izraziti spremenljiva stanja notranjih doživljanj, zavibrira umetničin duhovni svet, je še zapisala Jasna Kocuvan Štukelj.

Joni Zakonjšek se je leta 1974 rodila v Kopru. Po končani gimnaziji je dve leti obiskovala londonsko umetniško šolo Whitechapel Art School, na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pa je diplomirala leta 2003. Kot samostojna likovna ustvarjalka deluje od leta 2004. Po desetletju bivanja nad dolino Dragonje in v drugih primorskih vaseh se je preselila v Belo krajino.

Od leta 2002 je pripravila več samostojnih razstav v priznanih razstaviščih in se udeležila številnih skupinskih razstav domovini in tujini. Za svoje ustvarjalno delo je prejela vrsto nagrad in priznanj.