Slovenija 15.9.2017 10:30

Na gradu Rajhenburg razstava Slike Anje Jerčič Jakob

Brestanica, 15. septembra - V veliki dvorani gradu Rajhenburg pri Brestanici bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo izbranih slik v Ljubljani delujoče slikarke Anje Jerčič Jakob. Na razstavi z naslovom Slike se bo predstavila z zanjo značilnimi tako imenovanimi herbariziranimi motivi, s katerimi je našla in razvila samosvojo avtorsko poetiko.

Brestanica. Grad Rajhenburg. Foto: Daniel Novakovič/STA

Brestanica.
Grad Rajhenburg.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Direktor kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca Goran Milovanović je v njenem razstavnem katalogu zapisal, da je Anja Jerčič Jakob prav gotovo zapisana naravi. "Njen odnos do narave je izjemno posvečen in intimen, pri čemer pa avtoričina interpretacija ni zgolj posnemovalna, temveč je sama kreativna udeleženka procesa," s katerim stopa v polje družbenega, a to na oseben in panteistični način.

Herbarizirano rastlinje v celoti, kot ga pogosto upodablja, ima pridih znanosti, zgodovinsko pa v sebi nosi nekakšen čustveno obarvan spomin na renesanso. Kljub vseprisotnosti narave na njenih platnih in dejstvu, da je na njenih slikah in v delovnem procesu pogosto moč opaziti podobnosti tudi z naravnimi procesi, pa omenjena umetnica ni slikarka narave.

V naravi namreč išče nekaj več oziroma tisto, "kar je nekje vmes", je še ugotovil Milovanović.

Anja Jerčič Jakob se je rodila leta 1975 v Slovenj Gradcu. Odraščala je v Velenju. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2000 končala študij slikarstva, nato leta 2004 magistrski študij grafike, tri leta kasneje pa je magistrirala še iz slikarstva.

Kot dejavna likovna ustvarjalka je od leta 2000 prisotna v domačem in mednarodnem prostoru. Redno se predstavlja na domačih in tujih razstavah, njena dela so zastopana v številnih javnih zbirkah. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo za otroke.

Od leta 2000 se ukvarja tudi s pedagoškim delom. Leta 2016 se je kot docentka za področje slikarstva zaposlila na ljubljanski Pedagoški fakulteti. Živi in ustvarja v Ljubljani. Njene slike bodo na gradu Rajhenburg na ogled do 29. aprila prihodnje leto.