Slovenija 16.9.2017 10:00

V Mariboru ponovno veliki mednarodni baletni gala z Bogovim

Maribor, 16. septembra - Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se bodo nocoj ponovno poklonili baletni umetnosti z Velikim mednarodnim baletnim gala koncertom. Poleg domačega baletnega prvaka Antona Bogova in ostalih solistov mariborskega Baleta bodo nastopili še gostje iz evropskih baletnih prestolnic.

Maribor, Kazinska dvorana. Baletnik SNG Maribor Anton Bogov. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv/STA

Maribor, Kazinska dvorana.
Baletnik SNG Maribor Anton Bogov.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv/STA

Na baletnem dogodku bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča med drugim nastopili prvakinja Züriškega baleta Viktorina Kapitonova, baletna prvaka Dunajske državne opere Maria Jakovleva in Denis Čerevičko, Hyo-Jung Kang in Pablo von Sternenfels iz Stuttgartskega baleta ter prvaka Praškega baleta Nikola Marova in Michal Štipa.

Poleg nekaterih najznamenitejših in najvirtuoznejših koreografskih točk iz baletne zakladnice, ki jo zaokrožujejo klasične mojstrovine, se bo občinstvo po navedbah SNG Maribor lahko v družbi evropskih baletnih zvezdnikov prepustilo vznemirljivemu popotovanju skozi različne pokrajine baleta in plesne umetnosti.

Dogodek prirejata Baletna akademija Antona Bogova ter Opera in Balet SNG Maribor po vzoru podobnega dogodka pred dvema letoma, s katerim so obeležili 20 let ustvarjanja Antona Bogova na mariborskem baletnem odru.

Anton Bogov se je rodil v Omsku v Rusiji ter baletno šolanje zaključil v Almatyju v Kazahstanu. Po baletnem tekmovanju leta 1993 v Moskvi se je zaposlil v Mednarodnem baletnem gledališču Ochi v Nagoji na Japonskem, kjer je še danes stalni gost. Naslednje leto se je priključil baletnemu ansamblu SNG Maribor, kjer je leta 1996 postal solist, dve leti pozneje pa tudi slovenski državljan.

Kot prvi solist in prvak mariborskega Baleta nastopa tudi z drugimi ansambli in je stalni gost mednarodnih baletnih festivalov. Čeprav je klasično izšolan baletni plesalec, velikokrat nastopa tudi v sodobnejših koreografskih stvaritvah.

Med njegove zadnje plesne kreacije spadajo naslovna vloga iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva (v koreografiji Valentine Turcu), vloga Don Joseja iz baleta Carmen Rodiona Ščedrina (prav tako v koreografiji Valentine Turcu), vloga Colina iz komičnega baleta Navihanka, blestel pa je tudi kot zapeljivec Vikont Valmont iz neobaročnega baleta Nevarna razmerja ter Princ Siegfried (Labodje jezero). Njegova zadnja vloga, s katero je po navedbah SNG Maribor pokazal novo dimenzijo umetniške zrelosti ter navdušil baletne kritike in občinstvo, je naslovna vloga dramskega baleta Jevgenij Onjegin.