Svet 17.9.2017 5:30

V newyorškem Metropolitanskem muzeju na ogled umetnost od 50. do 80 let minulega stoletja

New York, 17. septembra - V newyorškem Metropolitanskem muzeju je na ogled razstava z naslovom Blazno - umetnost na robu razuma (1950-1980). Postavitev združuje okoli sto del - slik, risb, skulptur in fotografij, ki jih je ustvarilo 62 umetnikov. V njih so se odzvali na čas, ki so ga zaznamovali vojaški konflikti po svetu ter socialni in politični nemiri.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V blazni časih nastaja blazna umetnost, so ob razstavi zapisali v muzeju. Obdobje od leta 1950 do leta 1980 so zaznamovali številni prevrati - vojaški konflikti po svetu ter socialni in politični nemiri. Krepilo se je razočaranje nad zatiralnim racionalizmom ter raslo zanimanje za fantastične, halucinatorne izkušnje.

Umetniki so se na situacijo odzvali z vključevanjem absurda, nereda, nesmislov in ponavljanja v svoja dela. V tem procesu so destabilizirali prostor in dojemanje ter dali obliko ekstremnim duševnim, čustvenim in psihičnim stanjem.

Postavitev je razdeljena v štiri tematske sklope: Vrtoglavica, Eksces, Nesmisel in Zasukano. Z deli so na njej zastopani umetniki, kot so Antonio Berni, Dara Birnbaum, Tony Conrad, Hanne Darboven, Dean Fleming, Nancy Grossman, Philip Guston, Eva Hesse, Alfred Jensen, Yayoi Kusama, Sol LeWitt, Darcilio Lima, Lee Lozano, Anna Maria Maiolino, Ana Mendieta, Bruce Nauman, Jim Nutt, Helio Oiticica, Claes Oldenburg, Abraham Palatnik, Howardena Pindell, Peter Saul, Mira Schendel, Carolee Schneemann, Paul Sharits, Robert Smithson, Nancy Spero, Paul Thek in Stan VanDerBeek.