Slovenija 16.9.2017 5:00

Na Rašici bodo Mihi Pintariču izročili Rožančevo nagrado

Velike Lašče, 16. septembra - V Trubarjevi domačiji na Rašici bodo danes ob 16. uri Mihi Pintariču izročili jubilejno 25. Rožančevo nagrado za zbirko esejev Dvojni presledek; En dan v življenju dalajlame in drugi eseji (Studia Humanitatis). Pintarič je za STA povedal, da je nagrade, podobno kot kakšne druge pohvale, ki jo prejme za svoje delo, "upravičeno vesel".

Ljubljana. Miha Pintarič je za knjigo Dvojni presledek (Studia Humanitatis) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev. Foto: STA

Ljubljana.
Miha Pintarič je za knjigo Dvojni presledek (Studia Humanitatis) nominiran za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev.
Foto: STA

Ljubljana, Cankarjev dom. Profesor francoske književnosti, pesnik in esejist Miha Pintarič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Profesor francoske književnosti, pesnik in esejist Miha Pintarič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Pintarič je bil za Rožančevo nagrado že nominiran za zbirki esejev Neškropljene limone (2008) in Na poti v črno luknjo (2014). Za njegovo pisanje je po zapisu letošnje žirije za nagrado značilna prijazna hudomušnost, ki pogosto preide v ironijo. Tokrat je prepričal z delom Dvojni presledek.

V nagrajeni esejistični zbirki se Pintarič odloči za dvojen premislek. "Po eni strani (po)gleda nazaj, vse tja do Egipta in starih Grkov, po drugi pa je pripet na sedanjost, v kateri kot pod mikroskopom opazuje tudi pokrajino svoje duše. Lastno, srčno, notranje doživljanje postavi kot 'objektivni kriterij', ki nima priziva," piše v utemeljitvi nagrade.

Med letošnjimi finalisti so bili še Miha Blažič ali N'toko za delo Samoumevni svet (Mladinska knjiga), Renata Salecl za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) in Marcel Štefančič, jr. za delo Črna knjiga kapitalizma; Kako je Zahod izživljal svoje stalinistične fantazije (UMco).

Žirijo za nagrado so sestavljali predsednica Ifigenija Simonović ter člani Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj.

Nagrado za najboljšo esejistično zbirko, poimenovano po pisatelju, dramatiku in esejistu Marjanu Rožancu, na pobudo Nika Grafenauerja podeljujejo od leta 1993. Najprej jo je podeljevala založba Mihelač skupaj s časnikom Dnevnik, leta 1998 pa sta založba Mihelač in Nova revija ustanovili Sklad Marjana Rožanca, ki pa je poniknil skupaj z Novo revijo leta 2009. Zdaj nagrado podeljuje Društvo Marjana Rožanca.

Kot poklon Rožancu so v društvu te dni organizirali več dogodkov. V torek je v Volčah potekalo srečanje ob spominski plošči Rožancu, ki mu je sledil tradicionalni večer z letošnjimi nominiranci v Knjižnici Komen. Po sredinem pogovoru z nominiranci v Cankarjevem domu pa so razglasili letošnjega nagrajenca.