Na hitro prelistano 16.9.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 16. septembra - Pri založbi Modrijan je izšel roman španskega pisatelja Joseja Morelle Kakor v megli, pri Didakti nova knjiga kralja skandinavske kriminalke Joja Nesboja iz serije z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom z naslovom Žeja, pri založbi Miš knjiga Tine Bilban 50 abstraktnih izumov in pri založbi Zala slikanica Medved in klavir Davida Litchfielda.

Ljubljana. Roman Kakor poti v megli avtorja Joseja Morelle. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Kakor poti v megli avtorja Joseja Morelle.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Želja avtorja Joa Nesboja. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Želja avtorja Joa Nesboja.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Medved in klavir avtorja Davida Litchfielda. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Medved in klavir avtorja Davida Litchfielda.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga 50 abstraktnih izumov avtorice Tine Bilban. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga 50 abstraktnih izumov avtorice Tine Bilban.
Foto: STA

KAKOR POTI V MEGLI - ROMAN O ŽIVLJENJU AVSTRIJSKEGA PSIHOANALITIKA OTTA GROSSA

Osrednji lik romana Kakor poti v megli je Otto Gross, avstrijski boem, anarhist, utopični mislec in prezrt psihoanalitik, ki je v začetku 20. stoletja deloval tudi v sloviti komuni v švicarskem zdravilišču Monte Verita. O njem želi scenarist Llerandi posneti dokumentarni film, zato obišče različna mesta, da bi sledil Grossovemu življenju, poiskal sorodnike in ljudi, ki so ga poznali, in na podlagi zbranega gradiva ustvaril film.

V romanu se izrisujejo podobe časa, mnogih osebnosti in predvsem Grossa, od mučnega otroštva ob sadističnem očetu do njegove zgodnje smrti zaradi družbene izključenosti, telesne izčrpanosti in odvisnosti od mamil. Pred bralcem sta kompleksna zgodba, v junakovih mislih oblikovana tudi kot filmski prizori, in poglobljena podoba Evrope v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Ferdinand Miklavec.

Španski pesnik, pisatelj in prevajalec Jose Morella se je v vrh španske književnosti povzpel s pesniško zbirko Boben luči (2001) ter romani Vampirjevo trpljenje (2005), Lastne zadeve (2009) in Kakor poti v megli (2016).

ŽEJA - NOV NESBOJEV ROMAN IZ SERIJE Z GLAVNIM JUNAKOM DETEKTIVOM HARRYJEM HOLOM

Žrtev umora, samooklicana odvisnica od aplikacije Tinder. Edina otipljiva sled - drobci rje in barve v njenih ranah - preiskovalce samo še bolj zmede. Čez dva dni se zgodi drugi umor: ženska enakih let, uporabnica Tinderja, pošastno podoben prizor. Načelnik policije se zaveda, da lahko primer reši samo en človek. Toda Harry Hole ne dela več v policiji. Ljubljeni ženski in sebi je obljubil, da se nikoli ne bo vrnil: še zlasti ne po zadnjem primeru, ko je ogrozil življenja bližnjih.

Vendar nekaj pri teh umorih vzbudi njegovo pozornost. Podrobnost, ki so jo preiskovalci spregledali. Harryju se zdi, kakor bi slišal glas moškega, ki ga je skušal pozabiti. In tako se Harry, navkljub zaobljubam in vsemu, kar postavlja na kocko, vrže na lov za postavo, ki ga preganja, za pošastjo, ki se mu je izmuznila, so vsebino knjige povzeli pri založbi. Prevod podpisujejo Maja Lihtenvalner, Primož Ponikvar in Polona Meglič.

Nesbo je poznan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu. Na svetu je bilo prodanih že več kot 36 milijonov knjig iz zbirke.

TINA BILBAN V KNJIGI 50 ABSTRAKTNIH IZUMOV MED DRUGIM ODGOVARJA NA VPRAŠANJA, KAJ SO SREČA, DEMOKRACIJA, KVANTI

Abstraktne izume smo si izmislili, da lahko raziskujemo, obvladujemo in opisujemo svet. Oblikovali smo jih skozi stoletja odkritij, danes pa našega sveta brez njih sploh ni - ženemo se za srečo, živimo v demokraciji, sestavljeni smo iz kvantov... A v vsakodnevnem življenju se s pomenom abstraktnih izumov le redko ukvarjamo - kaj pravzaprav so človek, čas ali svoboda? Knjiga poskuša čim bolj enostavno odgovoriti na ta vprašanja, so zapisali pri založbi.

Ko svet udomačimo z abstraktnimi izumi, ga mnogo bolje razumemo in lahko izumimo tudi vedno bolj kompleksne konkretne izume. V tej knjigi se ukvarjam s petdesetimi temeljnimi abstraktnimi izumi. S tistimi, ki so tako temeljni, da jih imamo po navadi za samoumevne in se z njimi redko ukvarjamo, pa čeprav brez njih naš vsakdanji svet, kot ga poznamo in v katerem se srečujemo, sploh ne obstaja, pa je v uvodu zapisala avtorica. Besedilo dopolnjujejo ilustracije Ivana Mitrevskega.

Tina Bilban se vse od študijskih let ukvarja s stičišči filozofije, literature in sodobne znanosti. Trenutno se ukvarja predvsem z analizo in kritiko prikazovanja znanosti v otroški in mladinski literaturi. Med drugim vodi projekt Skozi knjige k pogovoru o starosti, ki poteka pod okriljem Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

MEDVED IN KLAVIR - ZGODBA O SLAVI, PRIJATELJIH IN SREČI

Medved v gozdu odkrije zavržen klavir in z njim svoj skriti talent. Odpre mu pot v svet glasbe, mogoče celo slave... Bo ob vsem blišču, ki se mu obeta, tudi srečen, so zapisali pri založbi.

Prva slikanica Davida Litchfielda je leta 2016 prejela nagrado Waterstone za najlepšo ilustrirano knjigo. Njegove čarobne ilustracije pričarajo spokojnost narave, natrpanost in trušč mesta, veličino glasbe in - najpomembnejšega občinstva.