Svet 16.9.2017 6:00

V Turčiji vrata odpira 15. Istanbulski bienale

Istanbul, 16. septembra - V Turčiji danes vrata odpira 15. Istanbulski bienale. Letošnja izdaja, ki jo je kuriral skandinavski umetniški duo Elmgreen & Dragset, nosi naslov Dobri sosed. Na ogled so dela 56 umetnikov iz 32 držav. Med njimi je 30 del, ki so jih umetniki ustvarili posebej za bienale, vsa pa so povezana s pojmi, kot so dom, pripadnost in soseska.

Turčija, Istanbul. Mesto Istanbul. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Turčija, Istanbul.
Mesto Istanbul.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Umetniki se v svojih delih ukvarjajo s temo sosedstva pa tudi s tem, kako se je v minulih desetletjih spremenil pojem domovine in življenja v skupnosti. V večmilijonskem Istanbulu, kjer sta gentrifikacija in izrinjanje na dnevnem redu, so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa to zelo aktualne teme.

Med sodelujočimi umetniki so na spletni strani bienala navedeni ameriški umetnik Mark Dion, Jonah Freeman & Justin Lowe, ki živita in ustvarjata v New Yorku, nemški umetnik Olaf Metzel, v Berlinu živeči umetnik Henrik Olesen, turška umetnika Erkan Ozgen in Ali Taptik, v Berlinu živeča umetnica Monica Bonvicini, v Seulu živeča Kim Heecheon, Victor Leguy iz Sao Paula, Klara Liden, ki živi in ustvarja v Berlinu, Mahmoud Obaidi, ki živi v Burlingtonu v Kanadi, Xiao Yu iz Pekinga in drugi.

Bienale je zavzel šest prizorišč v mestu. Ponudil bo tudi bogat in raznolik program spremljevalnih dogodkov. Med njimi organizatorji izpostavljajo uvodni simpozij z naslovom Izbrane družine, ki se bo osredotočil na možnost pripadanja onkraj institucije družine. Sklepni simpozij bienala pa bo nosil naslov Skupna usoda in se bo osredotočil na vpliv urbane ekologije na naše odnose.

V spremljevalnem programu se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov, na katerih bodo udeleženci razpravljali, brali, kuhali in skupaj ustvarjali glasbo, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

Bienale se bo sklenil 12. novembra. Istanbulski sklad za kulturo in umetnost bienale pripravlja od leta 1987.