Svet 17.9.2017 5:00

Častna nagrada Evropske filmske akademije za Julie Delpy

Berlin, 17. septembra - Evropska filmska akademija (EFA) bo častno nagrado za evropski doprinos k svetovni kinematografiji podelila Julie Delpy. V Franciji rojena igralka, režiserka in scenaristka bo tudi častna gostja 30. podelitve evropskih filmskih nagrad, ki bo potekala 9. decembra v Berlinu, so sporočili z akademije.

Nemčija, Berlin. Igralka, režiserka in scenaristka Julie Delpy. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Igralka, režiserka in scenaristka Julie Delpy.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Julie Delpy je v svet filma vstopila z rosnimi 14 leti, ko je zaigrala v filmu režiserja Jeana-Luca Godarda Detektive (1985). Izobraževala se je na newyorški šoli za umetnost Tisch, do danes pa je kot igralka, režiserka ali scenaristka sodelovala pri več kot 30 filmih.

Med drugim je v glavni vlogi nastopila v filmu Beatrice (1987) v režiji Bertranda Tavernierja in bila zanjo nominirana za cezarja za najobetavnejšo igralko. V filmu The Dark Night (1989) v režiji Carlosa Saure je bila Devica Marija, leta 1990 pa ji je uspel preboj z vlogo v filmu Agnieszke Holland Evropa Evropa.

Za evropsko filmsko nagrado je bila prvič nominirana leta 1991 za vlogo v filmu Homo faber Volkerja Schlöndorffa. Sodelovala je s številnimi priznanimi režiserji, denimo s Krzysztofom Kieslowskim pri njegovi trilogiji Tri barve (1993-1994) ter Jimom Jarmuschem pri Strtih cvetovih (2005).

V spomin mnogih se je vtisnila z vlogo v seriji filmov Pred režiserja Richarda Linklaterja, v kateri je bil njen soigralec Ethan Hawke: Pred zoro (1995), Pred sončnim zahodom (2004) in Pred polnočjo (2013).

Režirala je sedem igranih filmov, za evropske filmske nagrade pa je bila drugič v igri za film Dva dni v Parizu (2008), ki ga je režirala, zanj napisala scenarij in glasbo in v njem tudi nastopila. Za komedijo Skylab (2011) je prejela posebno nagrado filmskega festivala v San Sebastianu.

Evropska filmska akademija je obrazložitev sklenila z besedami, da Julie Delpy poklanja svojo častno nagrado za njeno neverjetno predanost filmu.