Svet 18.9.2017 11:22

Na festivalu v Torontu zmagal film o materi, ki raziskuje hčerin umor

Toronto, 18. septembra - Film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri režiserja Martina McDonagha je v nedeljo postal zmagovalec filmskega festivala v Torontu in tako prejemnik nagrade za najboljši film po mnenju občinstva. S tem si je pridobil "prednost" v tekmi za nagrado oskar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanada, Toronto. Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Mednarodni filmski festival v Torontu (tiff), logotip festivala.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Film, ki je bil premierno prikazan na beneškem filmskem festivalu, je komična drama, ki prikazuje, kako se užaloščena mati Mildred (Frances McDormand) odloči, da bo primer umora svoje hčerke vzela v svoje roke. S pomočjo dveh policistov (Woody Harrelson in Sam Rockwell) se sama poda na lov za morilcem.

"Nikoli ne veš prav dobro, če se zgodba, tako srčna in hkrati grozljiva in zabavna ter neobičajna, kot je naša, zares dotakne pravih ljudi," je ob zmagi povedal režiser McDonagh.

Na letošnjem festivalu v Torontu, ki velja za največji festival v Severni Ameriki, se je vsega skupaj predstavilo več kot 300 filmov iz 74 držav. Festival je hkrati tudi namig za morebitne dobitnike oskarjev. V preteklih letih se je že izkazalo tako, saj so nagrajenci festivala 12 let suženj Stevea McQueena, V žarišču Toma McCarthyja in Revni milijonar Dannyja Boylea postali prejemniki zlatega kipca.

Lani je v Torontu slavil film Dežela La La Damiena Chazellea, ki je kasneje prejel kar šest oskarjev, med drugim tudi za najboljšega režiserja in igralko.

Med filmi, ki so se potegovali za nagrade, sta bila tudi I, Tonya režiserja Craiga Gillespiea ter Call me by your name režiserja Luce Guadagnina, še poroča AFP.