Svet 19.9.2017 5:00

Jeseni na Dunaju od Bruegla, Raffaela in Rubensa do viennacontemporary

Dunaj, 19. septembra - Razstavno jesen bodo na Dunaju popestrila tako velika imena renesančnega in baročnega slikarstva kot tudi sodobni umetniki. V Galeriji Albertina so posvetili razstave Petru Brueglu starejšemu in Raffaelu, v Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo v središče postavil Rubensova dela, čez nekaj dni pa se začne umetniški sejem viennacontemporary.

Galerija Albertina se jeseni z obsežno razstavo posveča nizozemskemu renesančnemu slikarju in grafiku Brueglu starejšemu (pribl. 1525-1569). Njegova dela poleg umetnin Dürerja, Raffaela in Rubensa spadajo med najpomembnejše eksponate Albertinine zbirke. Obsežna razstava z naslovom Bruegel: Risanje sveta je na ogled do 3. decembra 2017. Združuje okoli 100 Brueglovih del in predstavlja celoten spekter njegovega risarskega in grafičnega ustvarjanja, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj EurocommPR.

Od 29. septembra do 7. januarja 2018 si bo v Albertini mogoče ogledati tudi razstavo Raffael. Gre za prvo samostojno predstavitev Raffaelovega opusa v Avstriji. Kar 150 risb in slik bo predstavilo vse pomembne projekte priznanega italijanskega renesančnega slikarja in arhitekta.

Raffaelo Santi (1483-1520) ob Leonardu da Vinciju in Michelangelu velja za enega najpomembnejših umetnikov v zgodovini. Razstavljena bodo tako njegova dela, ki jih hrani Albertina, kot tudi izposojene umetnine iz številnih svetovno znanih muzejev, kot so francoski Louvre, Britanski muzej, Vatikanski muzeji in Galerija Uffizi.

Umetnostnozgodovinski muzej na Dunaju pa bo od 17. oktobra do 21. januarja 2018 v središče postavil Rubensova dela. Rubens (1577-1640) velja za enega najvidnejših flamskih baročnih slikarjev. V svoji bogati zbirki dunajski muzej hrani približno 40 slik umetnika in njegove delavnice. Ta bodo skupaj s številnimi izposojenimi deli na ogled na obsežni razstavi z naslovom Peter Paul Rubens: Moč preobrazbe.

Odnos med človekom in naravo tematizira aktualna razstava Vizije narave v Hundertwasserjevem muzeju KunstHausWien, ki je na ogled do 18. februarja. Čeprav je splošno znano, da smo ljudje del narave in da jo ogrožamo, se do nje obnašamo mačehovsko in ji škodujemo. Skozi 25 mednarodnih del s področja fotografije in videa razstava obravnava ravno ambivalentno razmerje med človekom in naravo.

Ljubitelji sodobne umetnosti pa bodo prišli na svoj račun na sejmu viennacontemporary, ki bo v dvorani Marx Halle na ogled od 21. do 24. septembra. V letošnji izdaji bo sejem gostil 110 galerij iz 27 držav, država v fokusu pa bo Madžarska. Na sejmu sodeluje tudi slovenska Galerija P74, ki bo letos izpostavila dialog med avtorjema različnih generacij, Mileno Usenik in Tadejem Pogačarjem, so še sporočili s predstavništva.