Svet 22.9.2017 5:30

Na Reki retrospektivna razstava Tomislava Gotovca

Zagreb, 22. septembra - V novih prostorih reškega Muzeja moderne in sodobne umetnosti (MMSU) bodo danes odprli retrospektivno razstavo hrvaškega avantgardnega multimedijskega umetnika Tomislava Gotovca (1937-2010). Prva pregledna predstavitev umetnikovega ustvarjanja bo združila približno sto del, ki so nastala v Gotovčevi več kot polstoletni umetniški karieri.

Hrvaška, Zagreb. Hrvaški multimedijski in konceptualni umetnik, režiser ter igralec Tomislav Gotovac (1937-2010). Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Hrvaški multimedijski in konceptualni umetnik, režiser ter igralec Tomislav Gotovac (1937-2010).
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Razstavo z naslovom Anticipator krize - Kam gremo, ne sprašujte so pripravili sedem let po smrti enega najbolj vidnih in vsestranskih hrvaških umetnikov, ki je deloval tudi pod umetniškim imenom Antonio G. Lauer.

Predstavlja različne medije in ustvarjalne faze Gotovca, ki je "anticipiral veliko dogodkov in v umetnosti artikuliral idejo individualne svobode, ki je danes prisotna bolj kot kadar koli," je povedal Darko Šimičić z Instituta Tomislav Gotovac, ki deluje v nekdanjem umetnikovem stanovanju v Zagrebu.

Razstava prinaša Gotovčeva zgodnja dela iz 60. let minulega stoletja, kot tudi tista, ki jih je ustvaril v novem stoletju, vključno z njegovimi ključnimi in manj znanimi umetniškimi posegi. Vanjo so vključeni tudi posnetki avtorjevih performansov in pouličnih akcij, ki jim sledijo medijski odzivi in dokumentacija s pravosodnih postopkov, piše na spletni strani MMSU, kjer tudi spominjajo, da je bil Gotovac označen tudi kot "eden od herojev pop kulture".

Gotovac je v svojem delovanju sledil predvsem anarhističnim principom, s katerimi je skozi vsakdanje življenje nasprotoval političnim sistemom. Širšem občinstvu je bil najbolj znan po umetniških akcijah, v katerih je svoje golo telo razkazoval kot primarni izraz svobode ter iskal meje njegove sprejemljivosti v javnem, galerijskem, medijskem in politične prostoru.

Dogodek pa ne bo potekal le znotraj zidov reške galerije, temveč se bo razširil na reške ulice in v kino dvorane. Po besedah selektorice filmskega programa Diane Nenadić so pripravili največjo retrospektivo filmov, v katerih je Gotovac avtor, igralec in perfomer, dodali so jim filme drugih režiserjev o Gotovcu.

Ob razstavi bo potekal bogat spremljevalni program, med drugim bodo v soboto predstavili knjigo Tomislav Gotovac: Anticipator kriza prav tako v MMSU.

Projekt je del programa Evropska prestolnica kulture Reka 2020. Razstava na Reki bo odprta do 26. novembra. Nato jo bodo prenesli na Češko, kjer bo mestu Usti na Labi na ogled med 14. decembrom in 1. februarjem 2018.