Slovenija 19.9.2017 9:40

Nagrada večernica Petru Svetini za pesniško zbirko Molitvice s stopnic

Maribor, 19. septembra - Enaindvajseto nagrado večernica prejme Peter Svetina. Že tretjo večernico si je prisluži s pesniško zbirko Molitvice s stopnic. Nagrado, ki jo časnik Večer podeljuje za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo, mu bodo izročili 21. septembra v Murski Soboti v okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede.

Ljubljana. Pisatelj Peter Svetina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Peter Svetina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Izvrstna pesniška zbirka Molitvice s stopnic je presunljivo iskrena in prepričljiva zaradi "sporočilnega minimuma", tudi sicer značilnega za nekatera besedila Svetine - tudi, kadar gre za poetiko nonsensa -, ki književnega sporočila ne gradi le na povedanem, ampak tudi ali celo predvsem na tem, kar ostaja neizrečeno in presežno, je v utemeljitvi, objavljeni v današnjem Večeru, zapisala žirija.

Pesmi izhajajo iz na videz naivne in preproste, a v globini modre otroške perspektive: celo Bog in angel, osrednji osebi, ki ju nagovarja in za kaj prosi otrok kot pesemski jaz, sta otroški, po prepričanju žirije prikazani povsem človeško, saj je z njima mogoče skorajda kramljati in skupaj z njima sobivati v veliki družini, v kateri so slabovidni dedek, premražena muca, teta, ki ne more imeti otrok, ter razmišljujoči, a tudi prestrašen in osamljen otrok.

Kot še piše v utemeljitvi, bi tematika zbirke in vključevanje verske tematike in motivike lahko zelo hitro zdrsnilo v idealizacijsko ali poučevalno držo "molitve", ki jo izreka zgledni otrok. A Svetini se to nikoli ne zgodi: otrok v svojih prošnji, žalosti in ljubezni do vsega, kar je, ostaja otroško naiven; v teh tonih je mojstrsko oglašen tudi jezik, ki se bliža zajčevski poetiki molka, zastiranja, zgolj nakazovanja neizrekljivega.

Molitvice s stopnic so zato po mnenju žirije brez dvoma ena pomembnejših pesniških zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji - njihova magičnost v sozvočju z ilustracijami nudi skoraj hipen, a nepozaben in pretresljiv bralni užitek.

Svetina pa je v intervjuju za današnji Večer med drugim povedal: "Vedno rad berem pesmi in zgodbe, ki mi ne povedo vsega, nekje se ustavijo, nekaj zamolčijo, in tisto moram z lastno domišljijo ali z občutkom dokončati sam. Če nekaj ostane in moraš sam vložiti v razumevanje nekaj napora, se mi zdi za besedilo dobro. Sam vnaprej o tem ne premišljujem, samo iz pesmi in zgodbe toliko časa odstranjujem vse odvečnosti, da pridem do točke, v kateri se mi zdi, da bi nadaljnje krajšanje pa že spremenilo tisto, kar sem želel povedati. Takrat pa neham."

Žiriji je predsedoval Igor Saksida, v njej so bili še Maja Logar, Erica Johnson Debeljak, Tone Obadič in Petra Vidali.

V igri za letošnjo večernico so bili še Miha Mazzini z romanom Zvezde vabijo, slikaniško besedilo Bine Štampe Žmavc: Čarimatika, mladinski roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh ter še eno slikaniško besedilo Svetine Sosed pod stropom.

Svetina je nagrado večernica prejel že za Ropotarno in lani za delo Ko zorijo ježevci.