Slovenija 19.9.2017 13:12

Rudar Hanne Slak kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja

Ljubljana, 19. septembra - Rudar, film režiserke Hanne Slak, je postal slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja 2018. Film, navdihnjen z resničnimi dogodki in z avtobiografijo Nihče zasavskega rudarja Mehmedalije Alića, je na nedavno končanem 20. festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna.

ZDA, Los Angeles. Filmske nagrade oskarji. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Filmske nagrade oskarji.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so sporočili z Društva slovenskih režiserjev, je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Boštjan Virc, Jure Teržan, Matija Šturm, Marina Gumzi, Jure Gruden, Nataša Rogelj, Miha Tozon in Matevž Jerman, soglasno izbrala edinega prijavljenega kandidata. "Film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturgija, podprta z učinkovitostjo in razumljivostjo dialogov, občutena montaža in natančna ter učinkovita zvočna podoba," so zapisali v žiriji.

Na jubilejnem 20. festivalu slovenskega filma je bil film, ki je prejel tri nagrade vesna - za najboljšo moško vlogo, za najboljšo režijo in za najboljšo montažo -, prav tako deležen pohval. Po oceni festivalske žirije je režiserka pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se kot neke vrste novodobna Antigona bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev, podala z izjemno mero pripovednega občutka: "Njen film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturška konstrukcija, učinkovita raba glasbenih vložkov in tudi delo z igralci, ki jim je brez velikih besed uspelo pokazati, da so mali posamezniki veliki ljudje."

Bosanski priseljenec Mehmedalija Alić pri raziskovanju rova naleti na ostanke žrtev povojnih pobojev in se odloči, da bo ne glede na posledice kopal še naprej in se dokopal do resnice. Ali se zoperstavi zunanjemu svetu, da bi ohranil lastno človečnost in vztraja, da je potrebno žrtve identificirati in dostojno pokopati. S tem se film dotakne dveh bolečih tem slovenskega prostora, ki gledalca ne pustijo ravnodušnega.

Glavnega junaka v filmu je odigral Leon Lučev, ki je prejel nagrado vesna za najboljšo moško vlogo. "Mehmedalija je zame navdih. Deset takih ljudi bi lahko spremenilo svet. V njem sem se prepoznal. V njem sem prepoznal nas vse. Ključno je, da ljudje izvedo resnico. In Mehmedalijeva zgodba je resnica. Nič več in nič manj," meni Lučev.

Hanna Slak, slovenska režiserka in scenaristka, rojena na Poljskem, je diplomantka Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Za svoje filme je prejela številne nagrade in priznanja. Njena celovečerna filma Desperado tonic in Tea sta bila prav tako dobitnika nagrade vesna.

Film Rudar, ki je nastal v produkciji Nukleus filma, si bo v slovenskih kinematografih mogoče ogledati od 28. septembra.

Končni nominiranci, ki jih izbere Ameriška filmska akademija, bodo znani 23. januarja 2018, razglasitev zmagovalca pa bo na podelitvi oskarjev 4. marca 2018.