Slovenija 20.9.2017 10:40

V Ljubljani danes začetek Festivala Future Architecture

Ljubljana, 20. septembra - V Ljubljani se začenja Festival Future Architecture, ki bo sklenil dve leti delovanja istoimenske platforme. V času festivala bodo na ogled razstave, potekala bodo predavanja, razprave, simpozija, delavnice, projekcije in pop-up dogodki. Festival bo združil arhitekte, oblikovalce, umetnike in kustose, soustvarjalce programa Future Architecture.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

V projektnem prostoru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je na ogled razstava Simbiocen: odkrivanje novih krajin sobivanja. Kot so zapisali v MAO, je Simbiocen nomadska platforma, ki raziskuje zmožnosti za sodelovanje med različnimi živimi bitji in išče načine za oblikovanje simbiotičnih ekosistemov v kontekstih, v katerih deluje. V sklopu razstave bo danes potekala delavnica s pričetkom ob 17. uri.

Na Novih Fužinah je na ogled serija instalacij Skupni prostori, ki so plod sodelovanja čilsko-francoskega arhitekturnega biroja Plan Comun in portugalskega krajinskega arhitekta Tiaga Torressa-Camposa. Zasnovali so pet teras iz opeke, ki so strateško postavljene na različnih lokacijah v soseski.

V torek, 26. septembra, pa bodo odprli še razstavo Albansko vesolje - oblikovanje med vakuumom in energijo v organizaciji Univerze Polis iz Tirane - raziskovalne in razvojne platforme za zahodni Balkan.

V četrtek bo v MAO potekal spremljevalni simpozij z naslovom O oblasti v arhitekturi/Materialistična perspektiva v organizaciji Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Arhitektura je bila v zgodovini vselej eno najpomembnejših orodij oblasti, saj deluje kot njena reprezentacija in njena manifestacija, vgrajena tako v javno kot zasebno sfero. Namen simpozija je omogočiti kritično razpravo o tej temi ter s teoretiki in praktiki predlagati koncepte razmišljanja o prepletenem odnosu med oblastjo in arhitekturo. Med razpravljavci bo slovenski filozof Mladen Dolar spregovoril na temo Oblast in arhitekturno nezavedno.

V sklopu festivala bo potekal še spremljevalni simpozij z naslovom Landezine Live. Pripravlja ga društvo za promocijo krajinske arhitekture Landezine, na njem pa bodo svoj pogled na načrtovanje odprtih urbanih prostorov predstavili krajinski arhitekti in arhitekti iz Avstralije, Nizozemske, Belgije, Francije, Nemčije in Danske. V sklopu simpozija bodo tudi podelili nagrade LILA - Landezine International Landscape Award 2017, nagrajenci pa bodo na predavanjih predstavili svoje projekte in oblikovalske procese.

Od četrtka do ponedeljka bo v Kinu Šiška potekala delavnica Design Biotop/Prostor in percepcija, ki jo organizira društvo Tretaroka. Design Biotop letos raziskuje, kako prebivalci Ljubljane dojemajo svoje mesto, in poskuša spremeniti stališča o tem, kar je bilo, kar je in kar bi lahko bilo.

V nedeljo pa bo v središču Ljubljane potekala participatorna čutno usmerjena delavnica Arhitektura je človeška: Jože Plečnik in urbana joga, ki jo organizira Kopenhagenski arhitekturni festival. Štiriurna delavnica odpira doživljanje Plečnikove arhitekture s čutno meditacijo v gibanju. Skozi različne faze zavedanja telesa v prostoru bodo udeleženci sledili dražljajem arhitektovih prostorskih intervencij.

Na festivalu se bodo predstavili obetavni ustvarjalci s pozivov za ideje platforme, med poudarki festivala pa organizatorji izpostavljajo še strokovno razpravo Internetno udejstvovanje in metode subverzije s Charlesom Broskoskim in Jamesom Taylor-Fosterjem ter govor na temo Zgodbe, ki jih lahko pove samo arhitektura futurologa Ludwiga Engla, po katerem bo predstavnik Bureau N povedal zgodbo o tem, kako prepoznati zgodbe v arhitekturnih projektih in jih nato pripovedovati, oboje v MAO.

Poleg tega bodo predstavili slovenski paviljon za 16. mednarodno razstavo arhitekture v Benetkah leta 2018 ter katalog Daleč, tako blizu, ki spremlja 25. bienale oblikovanja.

MAO je prvo evropsko platformo na področju arhitekture Future Architecture ustanovil z namenom povezovanja mladih, še neuveljavljenih arhitektov in umetnikov s priznanimi evropskimi institucijami in mentorji ter razvoju in izmenjavi novih idej. Prek platforme je 1016 prodornih ustvarjalcev predstavilo 628 idej.