Svet 20.9.2017 12:08

Redka izdaja Harryja Potterja na dražbi prodana za več kot 81.000 dolarjev

Dallas, 20. septembra - Redka izdaja prve knjige o Harryju Potterju je bila na dražbi v ZDA prodana za rekordnih 81.250 dolarjev. Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je s tem postavila nov svetovi rekord za nepodpisano fantazijsko delo, ki je izšlo v zadnjih 50 letih, sporočilo avkcijske hiše Heritage Auctions iz Dallasa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Posebna izdaja knjige Harry Potter in kamen modrosti je leta 1997 izšla v le 500 izvodih, od tega jih je bilo 300 namenjenih britanskim knjižnicam.

Za knjigo se je zanimalo več potencialnih kupcev, ki so njeno ceno prignali v višino. Knjiga je namreč dosegla štirikrat višjo ceno od izračunane tržne vrednosti, piše dpa.

Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je prva iz serije knjig o dečku čarovniku britanske pisateljice J.K. Rowling. Pisateljica je idejo za serijo knjig o Potterju dobila leta 1990 med vožnjo z vlakom.

Pisanje prve knjige ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je knjiga po številnih zavrnitvah končno našla založbo. Zadnja, osma knjiga o Harryju Potterju, ki je tudi prva, ki je zaživela na gledaliških odrih, je izšla leta 2016.

Štiri leta po izidu prve knjige se je začela še filmska franšiza. Posneli so osem filmskih uspešnic, ki so polnile kinodvorane po vsem svetu.