Slovenija 22.9.2017 5:00

V Drami v novo sezono z Linhartovo Županovo Micko

Ljubljana, 22. septembra - V Mali drami SNG Drama Ljubljana bo drevi kot prva premiera nove sezone, zaznamovane z 150-letnico ustanovitve Dramatičnega društva, uprizorjena Županova Micka Antona Tomaža Linharta v režiji Luke Martina Škofa. Režiser je pri uprizoritvi ubral spoštljiv odnos do slovenske gledališke tradicije in dramo označil za "velik obrtniški zalogaj".

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA

Komedija Županova Micka, ki jo je Linhart povzel po tedaj priljubljeni dunajski veseloigri Josepha Richterja Vaški mlin, je bila prvič uprizorjena leta 1789 in velja za prvo posvetno dramsko delo v slovenščini. Škof je povedal, da je ta drama ob prvi uprizoritvi dokazala, da je tudi slovenski jezik prav tako poetičen in lahko ob boku nemškemu in italijanskemu služi umetniškemu izrazu.

Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je na torkovi predstavitvi uprizoritve spomnil, da je bil Linhart svoj čas oster kritik družbe. V komediji se je ponorčeval "tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem", so zapisali v Drami.

Režiser je presodil, da se v Županovi Micki čuti neke vrste upor oziroma mentaliteto slovenstva, ki izhaja iz potlačenega naroda, iz nesvobodnih kmetov. A se na koncu vseeno združita razsvetljenski vladar, v vlogi bogate mlade vdove Šternfeldovke, ter svobodni, bogati župan Jaka, Mickin oče. "Tekst smo brali kot dobro ljudsko igro, ki priča tudi o tem, kako lahko s pomočjo nekega mecena pretentamo tiste, ki hočejo pretentati nas," je dodal.

Dramaturg uprizoritve Aljoša Dobovišek - Arko je razkril, da bodo igralci besedilo uprizorili v integralni različici, izražali pa se bodo z Linhartovim jezikom, neke vrste prepletom med rodno gorenjščino in tedanjim pisanim knjižnim jezikom, ki je vključeval prvine dolenjščine.

Kot Micka bo v predstavi nastopila Nina Valič, ki je dejala, da se je režiser odločil Linhartov sicer kratek tekst uprizoriti kot "dokument predstave o času, v katerem je nastala". Pripomnila je, da morda aktualizacija drame težko pride v poštev, saj bi dramski zaplet padel, če bi bila Micka pismena in bi lahko prebrala, kar piše na prstanu. Meni, da je pred obiskovalci drame, kljub kratki dolžini teksta, velika predstava.

Župan Jaka bo Uroš Fürst, ki je poudaril, da Županova Micka predstavlja poklon začetkom slovenskega gledališča. Glede jezika je povedal, da je med branjem zvenel kot neke vrste "slovenski esperanto", ki ni nosil nobene emocije ali temperamenta, a so se skozi študij za predstavo uspeli navzeti identitete časa, v katerem je besedilo nastalo, in mentalitete, ki Slovence morda še danes zaznamuje. Gre za kompleks majhnosti in premalo ponosa, ko se postavljamo naproti večjim, bolj vzvišenim.

V predstavi igrajo še Klemen Slakonja (Tulpenheim), Saša Pavlin Stošić (Šternfeldovka), Rok Kravanja Monkof (Tulpenheimov prijatelj), Klemen Janežič (Anže) in Janez Škof Glažek (en šribar). Pod scenografijo se podpisuje Miha Horvat iz sonda4, pod kostumografijo Urška Recer, oblikovalec zvoka in glasbe je Ivan Mijačević, oblikovalci svetlobe pa Škof, Horvat in Vlado Glavan. Nazadnje so v Drami Županovo Micko (tedaj kot Shupanovo Mizko) v režiji Branka Krefta uprizorili leta 1939.

V Drami sezono 2017/2018 posvečajo 150-letnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, s katerim se je gledališka kultura profesionalizirala, ter bogati slovenski gledališki zgodovini na sploh. Sezono na velikem odru bo v soboto uvedla premiera Hlapcev Ivana Cankarja v režiji Janeza Pipana.