Slovenija 21.9.2017 5:00

V MGL premiera muzikala Rent in podelitev Dnevnikove nagrado za igralsko interpretacijo

Ljubljana, 21. septembra - V Mestnem gledališču Ljubljana (MGL) bo drevi kot prvi v novi sezoni premiero doživel broadwayski muzikal Rent Jonathana Larsona. Prvo slovensko uprizoritev je režiral Stanislav Moša, ki se je v MGL vrnil po nekaj letih. Premieri bo sledila podelitev nagrade časopisne hiše Dnevnik za najboljšo igralsko interpretacijo pretekle sezone v MGL.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor je na novinarski konferenci pred premiero Rent označila kot "poltretjo uro čistega petja, s Pulitzerjevo nagrado ovenčan scenarij in zgodbo z veliko poante".

Larson si je muzikal zamislil kot posodobljeno različico slovite opere Giacoma Puccinija La Boheme in ga prepletel z avtobiografskimi elementi. Zgodbo o skupini mladih in med seboj tesno povezanih umetnikov, ki kljub revščini in bolezni ostajajo zvesti svojim ustvarjalnim načelom in boemskemu načinu življenja, je iz Pariza prve polovice 19. stoletja prestavil v newyorško četrt East Village s konca 80. let minulega stoletja.

Njegovo sporočilo je kljub vsem preprekam, ki jih na pot junakov postavlja življenje, požrtvovalno in optimistično: ljubezen premaga vse ovire, najpomembnejši dan v življenju pa je današnji.

Muzikal odlikuje vrsta spevnih songov z močnim izpovednim nabojem, sugestivna galerija tesno prepletenih likov ter subtilna in afirmativna tematizacija različnih subkulturnih fenomenov iz newyorškega undergrounda s konca 80. let minulega stoletja, so zapisali v gledališču.

Kot so še zapisali, Rent v mnogočem celo presega podžanr, imenovan rock opera, saj njeni definiciji nikakor ne sledi v celoti. Ohranja pravila v vokalni izvedbi in "predpisano" komorno zasedbo orkestra, stilno pa sega vse od soula, latino ritma, funka do gospela, a nenazadnje ostaja v okvirih sodobne popularne glasbe.

Igrajo Viktorija Bencik Emeršič, Matic Lukšič, Filip Samobor, Gregor Gruden, Voranc Boh k.g., Ana Dolinar Horvat, Lena Hribar, Gaber K. Trseglav, Jožef Ropoša, Urša Kavčič (AGFRT), Metod Banko k.g., Uroš Buh k.g., Tilen Udovič k.g., Anja Möderndorfer k.g. in Katja Škofic k.g.

Prevod podpisuje Milan Dekleva, glasbeni vodja predstave je Miha Petric, scenograf Christoph Weyers, kostumografka Andrea Kučerova, korepetitor Jože Šalej in koreograf Žigan Krajnčan.

Muzikal Rent je na newyorški off Broadway sceni zaživel v prvi polovici 90. let minulega stoletja, nato pa se je zaradi uspeha pri občinstvu in kritiki kmalu preselil na uradni Broadway. Larson triumfa svojega muzikala ni doživel, saj je tragično preminil tik pred broadwaysko premiero krstne uprizoritve leta 1996. Posthumno je prejel Pulitzerjevo nagrado za dramo in nagrado tony za najboljši muzikal.