Slovenija 21.9.2017 0:30

Peter Svetina bo prejel tretjo večernico

Murska Sobota, 21. septembra - V Murski Soboti bodo Petru Svetini za pesniško zbirko Molitvice s stopnic danes podelili nagrado večernica za najbolj izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo preteklega leta. Nagrado, ki jo podeljuje časnik Večer, mu bodo izročili v okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede. Za Svetino je to tretja tovrstna nagrada.

Ljubljana. Pisatelj Peter Svetina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Peter Svetina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je utemeljila žirija, je njegova pesniška zbirka presunljivo iskrena in prepričljiva zaradi sporočilnega minimuma, tudi sicer značilnega za nekatera besedila Svetine, ki književnega sporočila ne gradi le na povedanem, ampak tudi ali celo predvsem na tem, kar ostaja neizrečeno in presežno.

Molitvice s stopnic so zato po mnenju žirije brez dvoma ena pomembnejših pesniških zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji - njihova magičnost v sozvočju z ilustracijami nudi skoraj hipen, a nepozaben in pretresljiv bralni užitek.

Svetina ob literaturi za otroke in mladino piše strokovne in znanstvene članke o književnosti ter prevaja. Večernico je že prejel leta 2013 za slikanico Ropotarna in lani za delo Ko zorijo ježevci.

V igri za letošnjo večernico je bil še s slikaniškim besedilom Sosed pod stropom, poleg njega pa so bili nominirani še Miha Mazzini z romanom Zvezde vabijo, Bina Štampe Žmavc s slikaniškim besedilom Čarimatika in Nataša Konc Lorenzutti z romanom Avtobus.