Slovenija 21.9.2017 8:22

Začenja se mednarodni zborovski festival Zbogom orožje, pozdravljena pesem

Nova Gorica, 21. septembra - S koncertom Zbora Slovenske filharmonije, ki ga vodi Martina Batič, se v baziliki na Sveti gori začenja prvi mednarodni zborovski festival Zbogom orožje, pozdravljena pesem, ki sodi v sklop evropskega projekta Združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO 14-18: Poezija in glasba. Festival zborovske pesmi je poklon vsem žrtvam prve svetovne vojne.

Ljubljana. Dirigentka in vodja Zbora Slovenske filharmonije Martina Batič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dirigentka in vodja Zbora Slovenske filharmonije Martina Batič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival bo povezal štiri koncerte vrhunskih profesionalnih pevskih zborov iz Slovenije, Hrvaške in Latvije, zadnji koncert pa bodo oblikovali mladi pevci, združeni v Evropski komorni zbor Tenso.

Današnjemu bo v petek sledil koncert Latvijskega radijskega zbora, prav tako na Sveti gori, v soboto pa koncert zbora Hrvaške radiotelevizije v novogoriškem kulturnem domu. Festival se zaključuje v nedeljo s koncertom zbora Tenso v cerkvi na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Prva prireditev se bo začela s skladateljsko delavnico, kjer bodo mladi skladatelji za svoje skladbe uporabili besedila iz prve svetovne vojne.

Grad Kromberk bo v soboto gostil tudi mednarodni znanstveni simpozij s temo Glasba med 1. svetovno vojno, na katerem bodo sodelovali ugledni muzikologi, etnomuzikologi, sociologi, zgodovinarji in slavisti. Vse do konca festivala pa bo na ogled razstava na gradu Kromberk, pripravila jo je vodja glasbene zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani Alenka Bagarič. Tema razstave je posvečena glasbi in kulturi med 1. svetovno vojno.

Posebna pozornost bo namenjena tudi ljubiteljskemu petju in ljubiteljskim zborom na Zborovski transverzali na Poti miru. Slednja bo potekala 23. septembra, vanjo se bodo vključili primorski in zamejski zbori ter kakovostni zbori iz drugih krajev Slovenije in Italije. Na transverzali bo nastopilo več kot 600 pevcev na osmih različnih lokacijah - v Logu pod Mangartom, Kobaridu, Tolminu, Prevali nad Novo Gorico, Sabotinu, Doberdobu, Svetem pri Komnu in Gorici.

Festival TENSO 2017 je posvečen obeležitvi spomina na krute boje ob soški fronti, v kateri so sodelovali pripadniki več kot dvajsetih narodov. S pesmijo na ustih so mladi rekruti odhajali na fronto, pesem je bodrila njihovega duha na bojni črti ter jim v tesnobnih urah preživetja vlivala pogum, prav pesem pa je bila tudi tolažnica vsem udeležencem na fronti in tudi v zaledju.

Festival zborovske pesmi je tako pravi poklon vsem žrtvam prve svetovne vojne in tudi oddolžitev spomina na vse preživele ob soški fronti, ki so posledice vojnih grozot še dolgo trpko občutili. Soška fronta se je v zgodovino vpisala po krvavih bitkah in novi vojaški strategiji, ob tem pa zgodovina beleži še dragoceno edinstvenost. Na nobeni drugi vojaški fronti v Evropi vojaki niso znali tako ubrano zapeti v zboru kot prav na krvavih poljanah Soške doline. Festival najboljših in srčnih pevcev Evrope bo zvenel v spomin in kot upanje prihodnosti brez vojn in s pesmijo na ustih, so sporočili organizatorji.