Slovenija 21.9.2017 9:10

Na Evropski jazz konferenci v Ljubljani o novih glasbenih vizijah

Ljubljana, 21. septembra - V Ljubljani se začenja Evropska jazz konferenca 2017 na temo Kaj če... Sodelujoči bodo odkrivali, kako se lahko glasbeniki podajo naproti novi viziji sveta in iščejo nove ideje ter kako sta lahko glasba in ustvarjalnost sredstvi za poglabljanje v neznano. Za glasbeni uvod bodo poskrbeli Bojan Z & Goran Bojčevski Project in Rabih Abou-Khalil Trio.

Evropska jazz konferenca je najpomembnejše letno srečanje profesionalcev iz kreativne glasbe v Evropi, namenjeno predvsem organizatorjem glasbenih dogodkov, vodjem glasbenih programov in nacionalnim ter regionalnim organizacijam.

Konferenco soorganizirajo Evropska jazz mreža, Jazz festival Ljubljana in Cankarjev dom (CD), ki bo glavno prizorišče dogajanja, ob podpori drugih institucij. Direktor ljubljanskega jazz festivala Bogdan Benigar je že ob junijski napovedi konferenco označil kot največji jazzovski dogodek te vrste v regiji. Na sporedu bosta tudi tematika migracij glasbenikov v preteklosti in danes ter vprašanje, kako te migracije vplivajo na lokalne scene. Danes bo v CD med drugim potekala tudi generalna skupščina Evropske jazz mreže.

Cilj konference je krepitev povezav med jazzovskimi profesionalci, razvijanje novih projektov in umetniških sodelovanj, deljenje strokovnega znanja ter osvetljevanje najnovejših menedžerskih in programskih smernic. Poleg tega je velik del konference namenjen razširjanju informacij o najnovejših jazzovskih področjih in najboljših programskih praksah vsega sveta.

Konference se bodo udeležili številni referenti iz regije, pa tudi z drugih koncev Evrope. Predavanja in pogovori se bodo začeli v petek. Osrednji govorci bodo Rabih Abou-Khalil, Rokia Traore in Bojan Zulfikarpašić ali Bojan Z.

Na programu bodo številne diskusije ter delavnice in predstavitev knjige The Shared Roots of European Jazz, konferenco pa bodo zaznamovali še kulturni obiski ter v petek in soboto večerni predstavitveni program izbranih novih umetnikov iz Slovenije, ki je tokrat dežela gostiteljica.

V predstavitveni program so vključeni Maja Osojnik, Drago Ivanuša, zasedba Artbeaters, Bowrain, trio Feminized.Science.Deniers (Dre Hočevar/Eve Risser/Igor Lumpert), Kristijan Krajnčan ter Teo Collori & Momento Cigano.

V petek bo na sporedu tudi poseben koncert pianistk Kaje Draksler ter Eve Risser ob izidu kompilacije, ki je nastala na lanskem 57. Jazz festivalu Ljubljana.

Posebnost konference bodo delovne skupine, ki bodo delovale po Ljubljani in se na koncu v petek združile na tržnici. V nedeljo bodo udeleženci konference druženje zaokrožili z ogledom Ljubljane.