Slovenija 22.9.2017 9:15

Osem let Kina Šiška v družbi zasedb Matter, persons from porlock in Futurski

Ljubljana, 22. septembra - V CUK Kino Šiška bodo nocoj osmo obletnico delovanja praznovali s premierno predstavitvijo drugega studijskega izdelka kontroverznega kamniškega kolektiva Matter, naslovljenega Mrk. Na odru Katedrale se mu bosta pridružili še dve domači zasedbi, podtalneži persons from porlock in elektro pop zasedba Futurski, ki bo predstavila svoj EP prvenec.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kamniški hip-hoperji Matter so lani izdali prvenec Amphibios, ki jih je s skladbami, kot sta Safari in Anakonda, izstrelil na glasbeno sceno. V Šiški so jih označili kar za trenutno največji slovenski glasbeni fenomen, ki je slovensko javnost postavil pred zagonetko: "Smo priča surrealistični mojstrovini, absurdističnemu, nihilističnemu komentarju realnosti, ki obdaja to trojico, ali le navadnemu hipsterskemu zafrkavanju, polnemu internih for in slogovnih identitet?"

"Niz razprodanih nastopov po manjših ljubljanskih prizoriščih je dokazal, da odgovor niti ni pomemben. Njihovo iznajdljivo poigravanje z ritmiko in zvočnostjo besed, nenavadnost ležernega dialoga med Tunjo in Dachom ter Levanaelovi in Dachovi beati izven ustaljenih okvirjev preobražajo stanje duha občinstva v nove sfere in kot magnet privlačijo vedno širši krog poslušalcev," piše na spletni strani Kina Šiška.

Matter so se javnosti prvič v živo predstavili prav v centru urbane kulture v sklopu festivala Tresk, nocoj pa premierno predstavljajo drugi album Mrk, ki bo danes, tako kot prvenec Amphibios, izšel pri založbi rx:tx.

Praznovanju se bodo pridružili tudi psihedelični rockerji persons from porlock, ki so tako kot Matter navdušili tudi na letošnjem festivalu Ment Ljubljana. Že pred tem je Radio Študent njihov lanskoletni prvenec Things People Don't Like razglasil za ploščo leta, vroče železo pa je bend koval še z uspešnicama Bad FanFiction in Affordable Amphetamines. Poleg skupnega nastopa z Matter pa bodo persons from porlock v samostojni izvedbi poskrbeli tudi za spodoben začetek večera.

Svojo prvo uradno izdajo pa bo nocoj premierno predstavila tudi ljubljanska zasedba Futurski, ki je nastala na temeljih nekdanjih klubskih maratoncev Barely Modern. "Njen retro-futurističen elektro pop je tako 1980 kot 2017, tako robotsko sintetičen kot psihedelično organski." V Šiški bodo prvič predstavili žanrsko mešanico sintetičnih barv Synthetic Happiness - "zasanjano atmosfero dreampopa in chillwavea z dobro dozo počasnih vokalov, hladnih sintov in topline basovskih frekvenc, ki prijetno masira ušesa skozi potek kratkometražca", napovedujejo v Šiški.