Svet 24.9.2017 5:00

V Pompejih razstava zakladov iz Hiše zlate zapestnice

Neapelj, 24. septembra - V sklopu arheološkega ajdišča Pompeji na jugu Italije so na ogled postavili razstavo dragocenih najdb iz Hiše zlate zapestnice, ene najbolj znanih hiš v sklopu t.i insule occidentalis v Pompejih. Zlata zapestnica, ki je hiši dala ime, velja za eno najlepših in najdragocenejših umetnin, kar so jih našli v Pompejih.

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Italija. Pompeji, svetovna znamenitost. Foto: Xinhua/STA

Italija.
Pompeji, svetovna znamenitost.
Foto: Xinhua/STA

Ena najbogatejših vil v zahodnem delu insule occidentalis je po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa že več desetletij zaprta za javnost, trenutno pa v kompleksu potekajo restavratorska dela.

Zlato zapestnico, osrednji eksponat na razstavi, so našli na zapestju ženske, ki je skušala pobegniti pred izbruhom Vezuva, ki je leta 79 uničil rimsko mesto Pompeji. Zapestnica, ki tehta 610 gramov, je oblikovana kot dve kači, ki v gobcu držita disk s poprsjem boginje meseca Selene. Boginja ima na glavi tiaro, ki jo obdaja sedem zvezd, v dvignjenih rokah pa drži tančico.

V rokah drugega ubežnika pa so našli skrinjo iz lesa in brona s 40 zlatniki in 175 srebrniki. Tudi ta je predstavljena na razstavi, kjer so na ogled tudi oprema in stenske poslikave iz Hiše zlate zapestnice. Na razstavi pa so predstavljeni tudi mavčni odlitki ljudi, ki so ob izbruhu vulkana umrli znotraj razkošnega doma. Odlitki so bili narejeni ob arheoloških izkopavanjih.

Razstava bo na ogled do 31. maja prihodnje leto.