Slovenija 24.9.2017 10:00

Mestni kino Ptuj s 120 leti najstarejše še dejavno kino prizorišče v Sloveniji

Ptuj, 24. septembra - Kinematografija ima na Ptuju dolgo zgodovino. Prva kinopredstava v tem mestu je bila v prostorih današnjega Mestnega kina Ptuj pred 120 leti in tako velja ta dvorana za najstarejše še aktivno kino prizorišče v Sloveniji. Danes z njim upravlja Center interesnih dejavnosti Ptuj in je edini kino v mestu ter eden redkih art kinematografov v Podravju.

Ptuj. Kino dvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ptuj.
Kino dvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Prva kinopredstava je bila v prostorih današnjega Mestnega kina Ptuj 3. marca 1897. Kot je za STA povedala Mateja Lapuh iz Centra interesnih dejavnosti Ptuj, je edini ohranjeni zapis o tem dogodku v časniku Pettauer Zeitung. "Zato vemo, da so se med drugim predvajali filmi bratov Lumiere Pralnica, Plavalna šola in Prihod vlaka na postajo, pisec članka pa je z navdušenjem zapisal, da ogled fascinantnih 'živih slik' priporoča vsem, ki jih še niso videli. Iz tega lahko sklepamo, da je bil odziv Ptujčanov tak kot odziv drugih najzgodnejših kinoobiskovalcev po vsem svetu - navdušenje, strah pred premikajočim se vlakom in očaranost nad tehnično novotarijo," je pojasnila.

Najvišji obisk je bil v Mestnem kinu Ptuj zabeležen leta 1960, ko so našteli več kot 243.000 obiskovalcev.

Ker se je v 120 letih nabralo veliko zgodb in spominov, so se v Centru interesnih dejavnosti Ptuj, ki je od konca leta 2008 upravitelj Mestnega kina Ptuj, povezali z Zgodovinskim arhivom na Ptuju in neodvisnim raziskovalcem slovenske kino zgodovine Klemnom Žunom ter se lotili sistematičnega zbiranja in obdelave obsežnega in razpršenega gradiva.

Na podlagi zbranega so pripravili razstavo in monografijo, ki so ju ta teden predstavili javnosti. Razstava predstavlja zgodovino prepoznavne hiše na Cvetkovem trgu 1, v kateri domuje ptujski kino, ter najzanimivejše poudarke iz zgodovine kinematografije na ptujskem območju. V Mestnem kinu Ptuj bo na ogled do konca leta, nato pa jo bodo prestavili v prostore Zgodovinskega arhiva na Ptuju.

V knjigi z naslovom Kino je vedno dobra ideja so skozi besedila Katje Zupanič, Klemna Žuna, Mateje Lapuh in Dejana Zadravca ter številne barvne reprodukcije naslikani vzponi in padci ptujskega kina - od prve predstave, skozi burna pred- in medvojna leta, do zlate dobe kinematografov, čez udarce, ki so jih zadali televizija, videoteke in svetovni splet, pa vse do male renesanse, ki jo s programsko usmeritvijo v kakovostne filmske in obfilmske vsebine Mestni kino Ptuj doživlja danes.

Obisk spet raste. Medtem ko je bilo v kinu v letu 2008 nekaj čez 8000 obiskovalcev, so jih lani našteli 18.000. "Zanimanje za kino je torej spet v porastu, predvsem po zaslugi veliko vloženega truda v smeri kakovostnih filmskih in spremljevalnih programov za različne ciljne skupine. Kino ni več le prostor za ogled filma, ampak predvsem prostor za kulturno udejstvovanje, angažiran razmislek o svetu skozi filmsko refleksijo in predvsem prostor za druženje," je izpostavila Mateja Lapuh.