Svet 22.9.2017 8:21

V San Sebastianu danes začetek 65. mednarodnega filmskega festivala

San Sebastian, 22. septembra - V španskem obmorskem mestu San Sebastian se danes začenja 65. mednarodni filmski festival. Za glavno nagrado zlata školjka za najboljši film se letos poteguje 18 filmov, med njimi ljubezenska drama nemškega režiserja Wima Wendersa Submergence, ki bo odprla festival. Festival se bo sklenil 30. septembra.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na festivalu se bodo zvrstili številni filmi iz različnih držav. V tekmi za glavno nagrado so tudi filmi El Autor španskega režiserja Manuela Martina Cuence, Love Me Not grškega režiserja Alexandrosa Avranasa ter ameriški film režiserja Jamesa Franca The Disaster Artist.

Izven konkurence bodo prikazali tudi japonski film Fireworks, Should We See It from the Side or the Bottom?, pod katerega se je podpisal režiser Akiyuki Shinbo, in film Wonders of the Sea 3D z Arnoldom Schwarzeneggerjem v vlogi pripovedovalca, ki sta ga režirala Jean-Michel Cousteau in Jean-Jacques Mantello. Festival bo sklenil film švedskega režiserja Björna Rungea The Wife.

Znani so tudi že dobitniki nagrade donostia. Letos nagrado prejmejo igralec Ricardo Darin, ki bo na festivalu predstavil svoj novi film La Cordillera, ki ga je režiral Santiago Mitre in ki je premiero doživel na filmskem festivalu v Cannesu. Poleg Argentinca sta prejemnici nagrade še Agnes Varda in Monica Bellucci.

Dobitnika glavne festivalske nagrade bo izbrala žirija, ki ji predseduje ameriški igralec in režiser John Malkovich, v njej pa so še argentinska igralka Dolores Fonzi, producentka Paula Vaccaro, brazilski direktor fotografije Andre Szankowski, španska igralka Emma Suarez, britanski režiser William Oldroyd in španski scenarist Jorge Guerricaechevarria.

Novost letošnjega festivala je prisotnost televizijskih filmov in serij, ki pa se ne bodo potegovali za glavno nagrado. Tako bodo premierno predvajali dve epizodi televizijskih serij Verguenza in La peste.

Festival v San Sebastianu, ki je prvič potekal leta 1953, je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu.